U Tehnološko-inovacijskom centru u Virovitici, a u organizaciji Virovitičko-podravske županije i Hrvatske gospodarske komore – Županijske komore Virovitica te u suradnji s pčelarskim udrugama s područja Virovitičko-podravske županije, održano je senzoričko ocjenjivanje meda za nagradu „Zlatna žlica“, odnosno za 19. Županijsko i 16. Međunarodno ocjenjivanje meda.
U konkurenciji su bila 53 uzorka, a ocjenjivanje je obavilo povjerenstvo na čelu s Draganom Bubalom s Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.
Najzastupljeniji su bili uzorci meda od bagrema, lipe i cvjetnog meda te od kestena, amorfe, medljikovca i kestenovog meduma.
-Prema natječaju je pristiglo ukupno 55 uzoraka od čega dva uzorka nisu prošla pa su tako na ocjenjivanju bila 53 uzorka. Najviše je bilo uzoraka cvjetnog meda, čak 16, a zatim je tu i med od lipe koji je na ovom području najzastupljeniji s 15 uzoraka te isto toliko bagremovog meda. Imali smo četiri uzorka kestenova meda, a po jedan uzorak od uljane repice, kestenovog meduma i amorfe. Ocjenjivanjem uzoraka proizvođači meda dobivaju informaciju što se te godine u prirodi događalo, a iako iz godine u godinu na istoj lokaciji često budu iste vrste meda, sve to pomaže u pravilnom deklariranju meda potrošačima – rekao je Dragan Bubalo.
Kod ocjenjivanja uzoraka meda prati se pet parametara, a to su čistoća, bistrina, boja, miris i okus.
-Čistoća i bistrina nespecifični su za vrstu meda što znači da se svaki med jednako ocjenjuje, dok su boja, miris i okus specifični za svaku vrstu meda. Primjerice bagrem ima specifičan senzorski profil, dok kestenov med ima jedan drugi, malo oštriji profil i gorku notu. Također, multiflorni med koji ne potječe dominantno od jedne vrste, ocjenjuje se nešto slobodnije te nema karakterističan senzorski profil zbog čega tada postoje nijanse i određena doza subjektivnosti – objasnila je Lidija Svečnjak, izvanredna profesorica Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu te voditeljica laboratorija za analizu pčelinjih proizvoda i biologiju pčela.
Svečanost proglašenja najboljih održat će se u sklopu manifestacije “Jesen u gradu” koja se tradicionalno održava u središtu Virovitice.
(www.icv.hr, www.vpz.hr, foto: A. Zeko)