U organizaciji Virovitičko-podravske županije i HGK – Županijske komore Virovitica, uz suorganizaciju Tehnološko-inovacijskog centra Virovitica te u suradnji s pčelarskim udrugama s područja županije, u Tehnološko inovacijskom centru održano je senzoričko ocjenjivanje meda. Ocijenjeno je 59 uzorka meda, u sklopu 16. županijskog i 13. međunarodnog ocjenjivanje meda. Na ocjenjivanju je bilo najviše meda od bagrema i lipe te cvjetnog meda.

fotoFoto: HGK ŽK Virovitica

Ocjenjivanje je obavilo ocjenjivačko povjerenstvo na čelu sa sveučilišnim profesorom, Draganom Bubalom s Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, a u njemu su još bili: Lidija Svečnjak (Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu), Gordana Hegić (Biorad Zagreb), Andrea Poslek (HGK – Županijska komora Virovitica), Mirjana Špehar (Zavod za javno zdravstvo Sveti Rok Virovitičko-podravske županije), Ivan Ivanec (Zavod za javno zdravstvo Sveti Rok Virovitičko-podravske županije) i Ljubica Kravarščan (Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva Ministarstva poljoprivrede – Podružnica VPŽ).

fotoFoto: HGK ŽK Virovitica

Ocjenjivanje meda provedeno je sukladno Pravilniku o kvaliteti meda i drugih pčelinjih proizvoda u Republici Hrvatskoj i standarda za med Europske unije. Rezultati ocjenjivanja bit će poznati prilikom proglašenja najboljeg meda kojem će se dodijeliti nagrada Zlatna žlica za najbolji med, a u sklopu ovogodišnjeg Agroexpa koji će se u Virovitici održati 25. rujna.

(HGK ŽK Virovitica, vpz.hr)