Tu, nedaleko ceste koja spaja Slatinu i Čađavicu, u Novom Senkovcu, tek ćete po vizurama velikog postrojenja naslutiti kako ovdje nastaje neka značajna priča. U Novom Senkovcu niče jedinstvena hibridna tvornica za proizvodnju proteina, škroba i vlakana iz kultura boba i krumpira, prva takva tvornica u Europi. Kada govori o divovskom „express loncu“, u kojem će se „kuhati bob“, vrijednom 25 milijuna kuna, Zvonimir Sedlić, čovjek s vizijom, zna svaki trenutak proizvodnog procesa ove 220 milijuna kuna vrijedne investicije. Zvonimir je prvi čovjek NUTRISA, izvršni direktor i predsjednik Uprave te alfa i omega investicije, iza koje stoji hrvatski i danski kapital, koji je ovdje u Virovitičko-podravskoj županiji, u Novom Senkovcu prepoznao potencijale budućeg prehrambenog giganta.

S navedenim je Sedlić upoznao svoje goste, virovitičko-podravskog župana Igora Androvića, predsjednika Županijske skupštine Dinka Begovića i županijskog pročelnika za gospodarstvo i poljoprivredu Bojana Mijoka. U cijeloj ovoj priči dvije su tvrtke, NUTRIS.farmTM, koja organizira održivu proizvodnju visokodohodovnih kultura i održivog sjemenskog materijala, i tvrtka NUTRIS.techTM, koja se bavi proizvodnjom visokokvalitetnih biljnih sastojaka iz boba i krumpira poput izolata proteina, škroba i vlakana. U tvornici se odvija završna faza instalacije opreme, zatim slijedi komisioniranje uz probni rad koji će trajati do kraja rujna te nakon toga kreće proizvodnja punim kapacitetom.

– Ideja i vizija o pokretanju proizvodnje biljnog proteina razvila se prije nekoliko godina, a temelji se na činjenici da Hrvatska ima suficit u proizvodnji gotovo svih ratarskih kultura, koje izvozimo kao kvalitetnu sirovinu i kojom se opskrbljuje industrija inozemnih tržišta. U cijelom je svijetu u porastu trend prehrane bazirane na namirnicama biljnog podrijetla i tržište bilježi golem rast. Hrvatska ima tradiciju poljoprivredne proizvodnje, koju pomoću tehnologije možemo podići na višu razinu. Odlučili smo se upravo za proteinske izolate jer će u budućnosti činiti bazu niza namirnica – već danas postoje hamburger i tuna biljnog podrijetla, pa možemo očekivati da će plant-based prehrana postati dominantna, to više što će nam globalno do 2050. biti potrebno čak 60 posto više hrane nego što je proizvodimo danas – naglašava Zvonimir Sedlić.

Iako kontinentalna Hrvatska nema tradiciju ove ratarske kulture, proteinski izolati temelj su zdravoj prehrani baziranoj na alternativnim izvorima poput soje i graška, koja postaje sve aktualnija, a pritom, naša polja su ekološki čista. Godišnje na globalnoj razini potražnja za biljnim proteinima raste dvoznamenkastim stopama. Primjerice, u Europi je u zadnje dvije godine porasla za gotovo 50 posto. Kako ste uspostavili suradnju s danskom tvrtkom i kakvi su odnosi ugovoreni?

– Istraživanjem dostupnih tehnologija ostvaren je kontakt s danskom tvrtkom SiccaDania, danas jednom od vodećih kompanija u plant-based industriji. Krajem 2018. godine predstavili su mi jedinstvenu patentiranu metodu One-In-All-Out, tj. proces frakcionacije boba, razvijen u suradnji SiccaDanie i Sveučilišta u Kopenhagenu. Riječ je o procesu koji na nježan i ekološki održiv način razdvaja sastojke biljke kao što su protein, škrob i vlakna te ih pretvara u visokokvalitetne proizvode namijenjene prehrambenoj industriji.

fotoFoto: NutriS

Je li bob najpovoljnija kultura za tu proizvodnju i hoće li je kooperanti proizvoditi, jer im je to nova kultura?

– Bob je izuzetno zahvalna kultura, malo traži, a mnogo daje. Ta visokovrijedna proteinska kultura nema GMO inačicu, a zbog visokog udjela proteina, i do 35 posto, te oko četiri puta više bjelančevina od zobi i ječma, uzgajala se za potrebe stočarstva, no sada je sve traženija i za ljudsku prehranu, kao zamjena za sojin protein. U eksperimentalnoj fazi 2020. godine pod bobom je za NUTRIS.farm™ bilo oko 30 hektara, a u ovoj je godini ta površina udeseterostručena. Na slatinskim poljima zasađene su prve površine i pokusna polja na OPG-u Siniše Hrgovića, gdje su ispitivani teren i sorte boba kako bi se utvrdile najpovoljnije kombinacije koje će dati najbolji odnos prinosa i kvalitete na našem klimatskom području. U istraživanje je uključen i osječki Fakultet agrobiotehničkih znanosti, a participira još nekoliko poljoprivrednika. Iako je uzgoj kulture boba većini farmera na našim kontinentalnim područjima gotovo nepoznat, vjerujemo da će velik broj njih prepoznati potencijal rasta tog tržišta u kratkoročnom i srednjoročnom razdoblju.

Već za iduću godinu očekujemo oko tri tisuće hektara zasađenih bobom. Hoće li negativna iskustva s proizvodnjom silaže za bioenergane na slatinskom području utjecati na proizvodnju boba?

– Kao poduzetnik smatram da je za osudu neispunjavanje preuzetih obveza prema bilo kome, a s osobne strane ponajviše prema našim vrijednim poljoprivrednicima. Ni na koji način nisam vlasnički povezan s tvrtkom Sedlić d.o.o. i Agrokom Natura. Bio sam vlasnik tvrtke Invest Sedlić d.o.o., koja je od 2008. do prodaje 2019. otkupljivala žitarice i uljarice u cijeloj Hrvatskoj, pa tako i na slatinskom području, te ih izvozila na europska tržišta. Tvrtka Invest Sedlić d.o.o. nikada nije trgovala niti ugovarala kukuruznu silažu te u ovom trenutku ne postoje otvorena dospjela dugovanja prema bilo kojem proizvođaču s kojim je tvrtka poslovala dok je bila u mom vlasništvu. NUTRIS nije povezan s navedenim projektom te vjerujem da će poljoprivrednici to prepoznati, dati nam povjerenje i odlučiti se za uzgoj boba te suradnju, koja nam svima može donijeti toliko željeni pozitivan pomak i uspjeh na međunarodnom tržištu.

Kako to da ste odlučili suvremenu tvornicu graditi baš u Novom Senkovcu?

– Virovitičko-podravska županija najveći je proizvođač voća i povrća u Hrvatskoj, a Novi Senkovac pokazao se idealnom lokacijom, kojom obuhvaćamo velik broj kvalitetnih poljoprivrednika i potencijalnih proizvođača kultura boba i krumpira. Uz navedeno, zemljište na kojem gradimo proteže se na 42 hektara, što nam omogućuje razvoj lokacije sukladno dugoročnim strateškim planovima. Voljeli bi, u budućnosti, da se što prije povežemo brzom cestom sa Zagrebom, jer će nam to puno značiti u daljnjem gospodarskom razvoju.

Što će proizvodnja proteinskih izolata značiti za slatinski kraj i za Hrvatsku uopće?

– U NUTRIS.techu™ vjerujemo da upravo nutritivnim, inovativnim i održivim konceptom, koji implementiramo u svaki segment našeg poslovanja, donosimo revoluciju za budućnost poljoprivrede, a u kojoj će upravo bob imati središnju ulogu u plant-based alternativama. Tržište biljnih proteina jedno je od najbrže rastućih u svijetu, a Europa uvozi više od 75 posto potreba za proteinima. Sada je pravi trenutak za ući u tu tržišnu nišu, u kojoj Hrvatska može imati značajnu ulogu. Razvoju lokalne zajednice pozitivno pridonosi i otvaranje pojedinačnog radnog mjesta u izvozno orijentiranoj industriji, jer ono znači nekoliko novih radnih mjesta u popratnim ekonomskim djelatnostima, što za slatinski kraj stvara gotovo 150 novih radnih mjesta.

fotoFoto: NutriS

U kojoj je fazi gradnja tvornice i kada počinje proizvodnja?

– Gradnja ove jedinstvene hibridne tvornice za proizvodnju proteina, škroba i vlakana iz kultura boba i krumpira u završnoj je fazi te znači polaganje temelja potpuno novoj industriji, a rezultat je kvalitetne suradnje koju su obilježili hrvatska inovativnost, upornost i danski inženjerski pristup. U ovom trenutku u tvornici se odvija završna faza instalacije opreme, slijedi komisioniranje uz probni rad, koji će trajati do kraja rujna, a nakon toga počinje proizvodnja punim kapacitetom.

Koliko osoba planirate zaposliti u stalnom radnom odnosu, a koliko u kooperantskom odnosu?

– Trenutačno regrutiramo i zapošljavamo prehrambene tehnologe, operatere, električare, mehatroničare, a planiramo da tvornica u punom kapacitetu zapošljava šezdesetak ljudi raspoređenih u tri smjene. Svim našim djelatnicima nudimo kvalitetne uvjete rada u visokotehnološkoj industriji te ovim putem pozivamo sve zainteresirane da prate naše stranice i jave se na otvorene natječaje. Dok se bob “ne ukorijeni” na ovim poljima, a budući da je riječ o tvornici velikih kapaciteta, NutriS će sirovinu uvoziti iz drugih zemalja EU u kojima se bob sadi, Francuske, Njemačke i baltičkih zemalja, no intencija je da se sva proizvodnja oslanja na domaćoj sirovini. Što se tiče kooperanata, otvoreni smo za što veći broj suradnji, kako s velikim tako i s malim proizvođačima s različitih područja Hrvatske, od istoka do juga. Već u 2022. godini očekujemo oko 3000 hektara zasađenih bobom, uz kontinuirano povećanje broja hektara u godinama koje dolaze. Cilj nam je da u sljedećih pet godina s našim kooperantima zasadimo 15.000 hektara boba i 2000 hektara krumpira te tako postignemo 100 posto pokrivenosti proizvodnje domaćim sirovinama.

Virovitičko-podravski župan Igor Andrović, obišavši pogon u Novom Senkovcu pohvalno se izrazio o ovoj investiciji.

– Kvalitetno, domaće, zdravo i lokalno sve više se cijeni i cijenit će se još i više u budućnosti. Ova investicije je hvale vrijedna, a pokazuje kako je Virovitičko-podravska županija plodno tlo za investicije poljoprivrednog karaktera. Ponovit ću kako trenutno imamo 3.000 hektara navodnjavanih površina i kako ćemo kroz koju godinu imati 9.400 hektara natapanih površina. Ponavljam i na našu priču na koju smo jako ponosni, a to je da će se u budućnosti u Virovitici graditi Sušaru za povrće. U tom mozaiku, ova tvornica u Novom Senkovcu zauzet će značajno mjesto gospodarske slike naše županije i na tome sam zahvalan investitorima. Inače, predsjednik Uprave tvrtke NutriS d.o.o. Zvonimir Sedlić vjeruje da je sada pravi trenutak za ulazak na tržište biljnih proteina i da Hrvatska može u njemu imati važnu ulogu. Uvjeren je također da će mnogobrojna izaslanstva koja budu obilazila hibridnu tvornicu u Novom Senkovcu prepoznati Hrvatsku kao idealno mjesto za nove investicije.

(vpz.hr, glas-slavonije.hr)