Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i ribarstva danas, 17. ožujka, u Vukosavljevici je organiziralo edukaciju pod nazivom “Diversifikacija aktivnosti na poljoprivrednom gospodarstvu – Prerada poljoprivrednih proizvoda životinjskog podrijetla – Senzorika mesnih proizvoda”.

U prvom, teorijskom dijelu edukacije, polaznici su imali priliku saznati više o senzorskoj analizi – njezinoj temeljnoj svrsi, koristi, fiziologiji osjetila, razvoju osjeta te testovima koji se koriste u senzornoj analizi. Također, raspravljalo se o greškama u proizvodnji tradicionalnih mesnih proizvoda.

U praktičnom dijelu edukacije provodili su se senzorski testovi za karakterizaciju tipičnih tradicionalnih proizvoda poput kobasice, slanine i šunke. Sudionici su razgovarali o preporukama i prijedlozima za poboljšanje senzorskih karakteristika i tehnoloških postupaka na konkretnim proizvodima.

Predavač je bio profesor Ivica Kos s Agronomskog fakulteta u Zagrebu.

– Cilj ove edukacije je pružiti drugačiji pogled na proizvodnju tradicionalnih proizvoda kroz razumijevanje i učenje senzorske analize, odnosno principa kušanja i pravilnog vrednovanja hrane. Nastojimo identificirati potencijalne greške u proizvodima i pronaći načine za njihovo ispravljanje kako bi se poboljšala kvaliteta i pozicioniranje na tržištu. Istovremeno, svrha je potaknuti proizvodnju te povećati svijest potrošača o važnosti domaće, kvalitetne hrane. Svjesni smo prepreka, od trgovačkih lobija i financijskih interesa do slabe kupovne moći potrošača, no vjerujemo da je ovo značajan korak prema promjeni loših potrošačkih navika i poticaj proizvođačima da teže što kvalitetnijim domaćim proizvodima – zaključio je Ivica Kos.

U ime organizatora predavanja, Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i ribarstva, nazočna je bila viša stručna savjetnica Ljubica Kravaršćan, koja je naglasila da se predavanje na ovu temu u Vukosavljevici održava po drugi put.

– Ovom edukacijom nastojimo zainteresirati mlade poljoprivrednike za preradu poljoprivrednih proizvoda, budući da smatramo kako je to deficitarna djelatnost u našoj županiji. Drago nam je što su sudionici pokazali veliki interes za ovu temu, koja je obuhvatila i teorijski i praktični dio, omogućujući polaznicima da prepoznaju dobre i loše strane kvalitete proizvoda. Određeni nedostaci mogu se ispraviti uz malo truda i dodatnog znanja, što vodi do kvalitetnijih domaćih proizvoda – zaključila je Ljubica Kravaršćan.

(icv.hr, bs)