Na gotovo dvije tisuće četvornih metara i 90 izlagačkih mjesta, ljubitelje vina i ‘ugodnog življenja’ dočekat će više od stotinu izlagača iz Hrvatske i susjednih zemalja, uz bogat gastronomski program. Naime, sedmo izdanje Međunarodnog sajma vina, delicija i ugodnog življenja “WineOS” održat će se 28. i 29. siječnja u osječkoj dvorani Gradski vrt.

Tijekom dva dana sajma na pozornici će se u sklopu “Cooking Showa” izmijeniti ukupno pet kuhara iz Osijeka i okolice, chefova čije su specijalitete dosad mnogi probali, ali možda nisu znali tko stoji iza tih delicija svojim imenom i znanjem. Upravo je brendiranje sjajnih znalaca jedan od ciljeva održavanja “Cooking Showa”.

Prvog dana “WineOS-a”, u petak, 28. siječnja, svoje će vještine nazočnima prezentirati Tomica Đukić i Igor Vlatković. Đukić, Osječanima poznat kao dugogodišnji chef restorana “Zimska luka” i hrvatske nogometne reprezentacije, a danas voditelj kuhinje u osječkom KBC-u, odlučio je pripremiti specijalitet od riječne ribe. Nakon njega na pozornicu dolazi Vlatković, glavni chef poznatog baranjskog restorana “Citadela”. U skladu s trendom koji promoviraju u tom ugostiteljskom objektu, Vlatković će pripremiti specijalitet od mesa podolca, baranjskog goveda kojeg u “Citadeli” sami uzgajaju.

U subotu će se u Cooking Showu predstaviti tri kuhara: Saša Vojnović, Mateo Meković i Nebojša Rajković. Vojnović je već sugrađanima poznat s prethodnog izdanja “WineOS-a” 2020. godine, u međuvremenu se s Kvarnera vratio u rodni kraj te preuzeo glavnu ulogu u restoranu baranjskog hotela “Lug”. On će na pozornici pripremiti jelo od riječne ribe, dok se Meković, mladi i talentirani chef restorana “Waldinger”, odlučio se za meso crne svinje. Rajković je veliki specijalist za jela od divljači te će se upravo kroz specijalitet od divljači glavni chef “Čingi–lingija” predstaviti osječkoj publici koja ga je već dobro upoznala kroz meni spomenutog restorana.

Osim showa na pozornici, posjetitelji WineOS-a imat će prigodu isprobati i razne domaće delicije na izlagačkim mjestima malih i velikih proizvođača. Među izlagačima će biti i Ugostiteljsko-turistička škola iz Osijeka čiji će učenici pomagati u realizaciji programa sajma i time stjecati važna iskustva u praktičnom radu na velikim događajima. Na štandu škole goste će također dočekati razna ukusna iznenađenja.

U gastronomskom dijelu programa posebno mjesto zauzima gala večera koja se vraća u program WineOS-a za koju su mjesta već popunjena. Večera je na rasporedu dan prije početka sajma, 27. siječnja, u restoranu “Waldinger”. Za tu prigodu angažiran je naš poznati chef Goran Kočiš koji je priredio privlačan meni. Riječ je o šest sljedova vrhunskih zalogaja koje će pratiti isto toliko vina iz vinarija: “Krauthaker”, “Belje”, “Iločki podrumi”, “Apolitico”, “Kalazić” i “Erdutski vinogradi”.

Sajam WineOs održava se u dvorani “Gradski vrt” od 15 do 21 sat. U dvoranu će se moći ući samo uz predočenje važeće COVID–potvrde ili negativnog testa. Ulaznice će se prodavati na ulazu u dvoranu po cijeni od 100 kuna za jedan festivalski dan. Posjetitelji će na ulazu također moći unajmiti festivalsku čašu.

Svi koji nemaju COVID potvrdu, a žele posjetiti WineOS, moći će obaviti testiranje u zdravstvenoj ordinaciji doktora Špiranovića, u ulici Stjepana Radića 54, po povlaštenoj cijeni od 50 kuna.

Ordinacija će 28. siječnja raditi od 8 do 15, a 29. siječnja od 8 do 12 sati.

(www.icv.hr, tj)