Osječko-baranjska županija od 2011. godine sudjeluje na manifestaciji Dani vina u Vrbniku na otoku Krku, koja se tradicionalno održava zadnjeg vikenda u kolovozu.
Ove godine Osječko-baranjsku županiju predstavljalo je deset proizvođača vina, meda, slastica i drugih autohtonih proizvoda te voćnih rakija.
Inače, Dani vina Vrbnik održavaju se redovito od 2004. godine, a izuzetak su bile samo prošle dvije godine kada se zbog pandemije koronavirusa ova manifestacija nije održala.
Otvaranju manifestacije nazočila je i Silva Wendling, pročelnica Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj Osječko-baranjske županije, koja je uz načelnika Općine Vrbnik Dragan Zahiju, zamjenika župana Primorsko-goranske županije Vojka Brauta te poznatog vrbničkog vinara Ivicu Dobrinčića i direktoricu Turističke zajednice Općine Vrbnik Sanju Polonijo sudjelovala u toj svečanosti.
– Naši proizvođači se uvijek rado odazivaju pozivu Županije i Turističke zajednice Vrbnik, a vrlo su dobro primljeni od brojnih turista koji se u to vrijeme nađu na svom odmoru. Zajedno s Općinom Vrbnik aktivno sudjelujemo u organizaciji ove manifestacije jer je važna za predstavljanje i prodaju naših autohtonih proizvoda, ali i pronalazak novih tržišta za naša vrhunska vina, i to u restoranima, hotelima i drugim mjestima gdje se spaja hrana s vrhunskim vinima – istaknula je Wendling.
Pročelnica naglašava kako je Osječko-baranjska županija, prepoznajući važnost osiguranja tržišta za vrhunske autohtone proizvode sa svog područja, kao i tradicionalne eno i gastro ponude, već godinama aktivno uključena u organizaciju sudjelovanja poljoprivrednih proizvođača na različitim manifestacijama diljem Hrvatske, pa im pokriva i troškove zakupa izložbenog prostora na kojem se zajednički predstavljaju pod pokroviteljstvom Osječko-baranjske županije. Naravno, Županija redovito odobrava niz mjera potpora koje su između ostalog usmjerene i u promociju poljoprivrednih proizvoda.
– Uz „Dane vina Vrbnik“, tradicionalni smo sudionici manifestacije „S klobasicom u EU“ u Svetom Petru u Šumi u Istri, na kojoj sudjelujemo još od 2013. godine i tako predstavljamo bogatstvo ponude tradicionalnih suhomesnatih proizvoda, a naši proizvođači u različitim kategorijama ocjenjivanja kvalitete suhomesnatih proizvoda osvajaju brojne nagrade. Prošlih godina sudjelovali smo i na Festivalu hrane i vina „Jesen u Lici“, Sajmu agroturizma Šibensko-kninske županije u Skradinu, Zagrebačkom velesajmu, Međunarodnom kulinarskom festivalu „Biseri mora“ na Braču, Mediteranskom sajmu u Dubrovniku, Gospodarskom sajmu u Varaždinu, a nedavno smo se predstavili i na 25. Maratonu lađa u Metkoviću – naglasila je Wendling.
(www.icv.hr, tj)