Udruga voćara i vinogradara Našice sinoć (petak) je u Društvenom domu u Zoljanu obilježila 18. godišnjicu postojanja. Ujedno, tim su povodom nagradili najbolje proizvođače koji su sudjelovali na 15. lokalnom, odnosno 7. međužupanijskom natjecanju u kvaliteti voćnih rakija i likera. Udruga je ove godine imala rekordan odaziv na natjecanje u kojem je sudjelovalo 58 proizvođača iz tri županije s čak 101 uzorkom. U kategoriji rakija natjecalo se 75 uzoraka, a u kategoriji likera njih 26. Podijeljeno je 16 priznanja, 42 bronce, 32 srebra i 12 zlata.
Ovogodišnji šampion je Stanislav Jurčević s rakijom šljivovicom, a zlato je dobio i za liker od drijenka.
REGISTRACIJOM DO TRŽIŠTA
Događaj je organiziran u povodu proslave Dana grada Našica.
Svečanosti su, uz predstavnike drugih udruga i partnera nazočili i Silva Wendling, pročelnica Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj OBŽ, Krešimir Kašuba, gradonačelnik grada Našica te Ines Resler, predsjednica Povjerenstva za turizam i manifestacije.
-Kvaliteta voćnih likera i rakija je sve bolja iz godine u godinu i šteta je što nema više registriranih proizvođača koji bi ih mogli plasirati na tržište – poručio je predsjednik udruge Darko Cerovski.
Rekao je kako je ponosan što Udruga okuplja više od stotinu proizvođača sa šireg našičkog područja, što su jedna od najaktivnijih udruga te što se već 18 godina trude podići razinu znanja i kvalitete u proizvodnji, a pritom i smanjiti troškove iste. Zahvalio je gradu Našicama i gradonačelniku Krešimiru Kašubi te cijeloj županiji na podršci i financijskoj pomoći u radu Udruge, zbog koje, kaže, mogu ostvarivati svoje ciljeve.
-Radimo na trajnoj edukaciji naših članova, bilo putem radionica i predavanja, bilo putem studijskih putovanja po cijeloj Europi. Riječ je o ljudima koji se trude oko svog proizvoda, koji znaju kako se proizvodi vino, liker ili voćna rakija i svaka ovakva prilika im je novi poticaj da se registriraju kako bi mogli taj svoj proizvod ponuditi ne samo lokalnoj zajednici, već i turistima na Jadranu – rekao je D. Cerovski. I on sam ove godine nije otišao kući praznih ruku: uz diplome, dobio je i dvije zlatne medalje, za svoj vinjak i šljivovicu.
Povjerenstvo je ove godine imalo težak zadatak, odabrati najbolje između čak 101 uzorka. Uz šljivovicu i komovaču, na ocjenu su stigle i jabukovača, kajsijevača, šljivovica, lozovača, vinjak, likeri od mente, aronije, višnjevac, liker od dunje, drijenka…
ZLATNA ŠLJIVOVICA
Povjerenstvo je potaknulo proizvođače da obrate pozornost na boju šljivovice, koja bi po svim standardima trebala biti “zlatnožute” boje. To je bio jedan od kriterija koji je presudio između bronce i zlata i na ovogodišnjem natjecanju, poruka je za sve voćare i vinare.
Silva Wendling, pročelnica Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj OBŽ pohvalila je rad Udruge i čestitala svima koji su sudjelovali, a posebno nagrađenima.
-Stvaranjem ovakvih proizvoda sa dodanom vrijednošću, odnosno preradom svojih prirodnih proizvoda oni su stvorili uvjete da si poboljšaju prihode, no slažem se da je potrebno otići korak dalje i registrirati se. Vjerujem da će to nastojati napraviti i da će na taj način sebi naći jednu tržišnu nišu za svoje proizvode – rekla je.
Čestitkama se pridružio i gradonačelnik Krešimir Kašuba koji ističe kako Udruga već 18 godina na poseban način promovira grad Našice ne samo na lokalnoj, već i državnoj razini, ali i u inozemstvu.
-To je i danas bilo vidljivo jer su se na ovom natjecanju okupili proizvođači iz cijele regije, iz čak tri županije. U Udruzi je više od stotinu članova, to govori o njenoj kvaliteti i radu. Čestitam svim dobitnicima, a posebno šampionu Stanislavu Jurčeviću, koji je zlato dobio za svoju šljivovicu, koja je inače obilježje i tradicija našeg kraja – istaknuo je gradonačelnik K. Kašuba.
Uz šampiona, Zlatne medalje ove godine dobili su Đuro Babić (viljamovka), OPG Bogunović (travarica), Darko Cerovski (vinjak i šljivovica), Ivan Cinkuš (liker od aronije), Jozo Katavić (kajsijevača), Branuslav Sokač (vinjak).
Stanislav Jurčević poznati je i nagrađivani vinar i voćar, a 2019. godine osvojio je i titulu državnog šampiona HGK za svoju šljivovicu. Nove dvije zlatne medalje, za šljivovicu i drijenak, samo su mu dodatni poticaj za rad, u kojem uživa, kaže.
-Ne sudjelujem na natjecanjima kako bih se kitio medaljama, već radi toga da mi to bude putokaz i smjernica mogu li tu svoju rakiju ponuditi prijateljima, pokloniti nekome, da mi iskreno kažu o njenoj kvaliteti. Jedan od najboljih opisa, koju sam dobio za rakiju bila je ‘mila’, zbog kombinacije mirisa i okusa. Tome težim, da ljudi u rakijama i likerima istinski uživaju – ističe pobjednik. Uz tradicionalnu šljivovicu, koja mu je sad već i zaštitni znak, proizvodi i viljamovku, jabukovaču iz ekoloških sorti, liker od aronije, drijenka, limoncello, liker od višnje, rogača…
-Proizvodim puno vrsta, sve u manjim količinama. Mogu reći kako radim likere od svega što mi padne na pamet, da je aromatično, zgodno, da upotrijebim taj meni dragi naziv ‘ljupko’ – ističe S. Jurčević. (www.icv.hr, mlo)