Povodom Međunarodnog dana vina koji se obilježava 18. veljače udruga Graševina Croatica još je jednom istaknula važnost graševine u hrvatskom vinarstvu, kao najzastupljenije vinske sorte u Hrvatskoj. Naime, graševina zauzima 25 posto ukupnih površina vinograda, a u Slavoniji i hrvatskom Podunavlju graševina je u više od 60 posto vinograda, a kod nekih vinara i više od 80 posto.
Premda graševinu najčešće povezuju uz prostor srednje Europe, ona na položajima u Baranji, Kutjevu, Erdutu i Srijemu daje vina iznimne kakvoće kako iz redovnih tako i iz kasnih berbi, a u određenim godinama i ledenih. Stoga neki od eminentnih svjetskih vinskih publicista, za domovinu graševine, smatraju upravo prostor Slavonije i hrvatskog Podunavlja.
Tomislav Panenić, direktor udruge Graševina Croatica, dodatno naglašava izvrsno sljubljivanje graševine s širokim izborom jela, prvenstveno onih domaćih autentičnih kao što su riječna riba, suhomesnate delicije, odabrane vrste morske ribe, rižota, tjestenine, ali i prasetina i ostale vrste svinjskih pečenja.
-Graševina je sorta koja daje izvrsna svježa vina, a isto tako i iznimna odležana vina punog tijela. Zato ju je lako i jednostavno ponuditi uz različitu hranu što će sigurno doprinijeti njenoj boljoj percepciji i afirmaciji – rekao je Panenić.
Upravo u tom smijeru snažnije promocije graševine djeluje regionalna udruga vinara Slavonije i hrvatskog Podunavlja Graševina Croatica koja je glavni promotor graševine, ali i svih drugih vina koja dolaze iz te vinogradarske regije.
Među njima je jako puno vina visoke kvalitete koja osvajaju zlatne medalje na brojnim međunarodnim ocjenjivanjima vina, a koja su predstavljena su na radionici Vinske medalje visokog sjaja nedavno održanoj u hotelu Esplanade.
Tamo je poznati novinar i ocjenjivač vina, Ivo Kozarčanin, u ime vinara sudionicima predstavio: Graševinu vrhunsku 2020 Erdutskih vinograda, Krauhakerovu Graševinu Mitrovac 2021, Chardonnay vrhunski 2021 iz Iločkih podruma, zatim Enosophijinu Frankovku Miraz 2018, kutjevački Maximo Nero 2017, beljski Goldberg Red 2019, Graševinu izborne berbe prosušenih bobica 2015 iz Vinarije Papak i iz PP Orahovica Martin Albus Graševinu ledene berbe 2018.
(www.icv.hr, tj)