U Prijemnom centru Javne ustanove Parka prirode Kopački rit predstavljen je ilustrirani vodič «Čarobna gastro priča Baranje» kojeg su zajednički osmislili i izradili RCK Ugostiteljsko-turističke škole Osijek, Turistička zajednica Općine Bilje – Kopački rit, Akademija za umjetnost i kulturu Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku te Udruga kuhara i slastičara OBŽ-a.

– Slikovnica prikazuje bogatu gastronomiju u našoj destinaciji predstavljajući i ugostiteljske objekte u Općini Bilje u kojima se navedeni specijaliteti mogu kušati. Studenti i mentorica Ana Sladetić Šabić Akademije za umjetnost i kulturu prijedloge jela pretočili su u ilustracije-istaknula je Renata Forjan, direktorica TZ Bilja.   

Dodala je i kako su svjesni da sve obrazovne institucije imaju velik utjecaj na stvaranje i održavanje turističkog identiteta, pa su upravo stoga osmislili slikovnicu za najmlađe.

– Smatramo da svaki stanovnik treba biti uvjerljiv predstavnik svojeg mjesta i svoje kulture te znati drugima predstaviti razloge zbog kojih bi ga trebali upoznati i posjetiti. Upoznavati mlade s potencijalima i autohtonim jelima osnova je za razumijevanje i upoznavanje s povijesti, tradicijom, običajima te gastronomijom i enologijom naše regije- smatra Forjan.

Profesorica Ivana Draganić iz uredništva publikacije istaknula je kako je smisao promocija destinacije i gastronomije, ali i potaknuti djecu da se zainteresiraju za gastronomiju i školuju za zanimanja iz tog područja.

Nastavnica iz Ugostiteljsko-turističke škole Gabrijela Baraban dodala je kako kroz Regionalni centar izvrsnosti promoviraju strukovna zanimanja, a jedan od načina za to je i slikovnica koju su osmislili radi promocije gastrokulture, jela i restorana. Promoviraju i kuhare, slastičare, recepcionare, konobare, turističke tehničare jer su velike potrebe za ugostiteljskim djelatnicima.

Načelnik Općine Bilje Željko Cickaj istaknuo je važnost kontinentalne destinacije s izvrsnom ponudom domaće i zdrave hrane, koju uporno promoviraju raznim manifestacijama tijekom godine i na koje uspješno privlače na tisuće turista u naselja općine Bilje.

Potvrdio je nastavak ulaganja u sektor turizma koji je uz poljoprivredu definitivno jedna od osnovnih grana općine Bilje.

– Čim se radi o gastronomiji, ne možemo odvojiti turizam od poljoprivrede jer su vezani. Ovo je drukčiji i lijep način pokazivanja gastronomije i drago mi je što smo nastavili s upornim i sustavnim radom jer ovo je sasvim dobra priča u koju su sada uključeni svi ugostiteljski objekti. Bitno je naglasiti i da se ovdje radi o struci koja je odradila posao tako da djeci bude prihvatljivo i da vode računa o našoj tradiciji i kulturi. Zasigurno će se mnogi odlučiti za pružanje jedne od usluga u turizmu, pa će im ovakvo upućivanje na mogućnosti školovanja i potencijale koje mogu iskoristiti u svojoj okolini dobro doći – zaključio je Cickaj.

Chef Ivan Đukić tijekom prezentacije slikovnice pripremio je tradicionalna jela i deserte iz ilustriranog vodiča,  a svi oni koji su ih kušati  osvjedočili su se u čarobne okuse domaće i zdrave hrane.

(www.icv.hr, tj)