Deset nastavnika Ugostiteljsko-turističke škole u Osijeku i mentora kod poslodavaca, boravili su 10 tjedana na specijaliziranom školovanju u Cafa Wine School u Bordeauxu, gdje su se usavršavali na jednoj od najjačih akademija u Francuskoj iz domene sommelierstva u okviru projekta VirtuOS – uspostava regionalnog centra kompetentnosti.

Nastavnici ugostiteljskog posluživanja RCK Ugostiteljsko-turističke škole iz Osijeka Robertino Marinjak, Ivica Brtan i Albin Smiljan, Ivan Išasegi nastavnik stručno – teorijskih sadržaja poljoprivrede iz partnerske Obrtničke škole Antuna Horvata iz Đakova kao i mentori kod poslodavaca: Dražen Paradžik – Hotel Osijek, Zoran Vorkapić – Hrvatske šume, UŠP Osijek, Branimir Turk – Vina Antunović, David Hrkač – Hotel Sheraton, Dalibor Vukašinović – Čingi Lingi čarda i Mirko Prijić – Restoran Crna Svinja apsolvirali su 11 modula iz različitih područja poput vinogradarstva i enologije, tehnike kušanja i organoleptiku, francuska vinogorja, svjetska vinogorja, alkoholna i druga pića, posluživanje, vinsku industriju i zakonodavstvo, marketing u vinskoj djelatnosti, tehnike marketinga, vinski turizam i događanja te predmetnu nastavu.

-Osim teorijskog dijela koji se odvijao u suvremeno opremljenim prostorima akademije edukacija je uključivala i praktični dio na terenu i to u okviru obilazaka vinarija, podruma, vinograda, vinoteka i muzeja u regiji. Predavanja su se održavala svakoga dana od 9-17 isključivo na engleskom jeziku, a predavači su bili renomirani vinolozi, vrhunski sommelieri, marketinški stručnjaci te stručnjaci iz područja vinskog turizma.

vinski stručnjaci
fotoFoto: RCK Ugostiteljsko-turistička škola Osijek

Polaznici su obišli Bordeauxu uključujući i dane otvorenih vinskih podruma, vinoteka i muzeja u regiji, a najviše ih se dojmio Chateau Kirwan, apelacija Margaux u Medocu gdje su kušali vino iz 1979. godine, koje im je ujedno i najbolje vino koje su probali- ističu iz RCK-a Ugostiteljsko-turističke škole.

Dodaju i kako su njihovi nastavnici i mentori kod poslodavaca prva generacija koja je stekla ovakvu vrstu naobrazbe na prestižnoj francuskoj akademiji iz područja sommelierstva. Svaki od polaznika prošao je prethodne kvalifikacije za školovanje na Akademiji – od visoke razine znanja engleskog jezika, stručnih kompetencija i poslovnog iskustva. Želja im je nastaviti raditi s hrvatskim vinima, kao i vinima zemlja u regiji poput Mađarske, Italije, Srbije i Makedonije.

-U Francuskoj postoji kultura ispijanja vina, tom spoznajom svjesni smo da je potrebna edukacija svih segmenata društva. Potrebno je plasirati slavonske proizvode, a poznati smo po sortama vina koje su autohtone. Prijeko je potrebno udruživanje turističkih zajednica i zajednica vinara te podizanje svijesti o kušanju i sljubljivanju s našom odličnom hranom. Samo zajedničkim djelovanjem možemo izdići naše vinarstvo – naglasili su mentori kod poslodavaca o mogućnosti da Slavonija i Baranja postane novi Bordeaux.

Svoje stečeno znanje prenosit će u okviru Regionalnog centra kompetentnosti nastavnicima struke, učenicima, kao i ostalim dionicima iz područja posluživanja, vinarstva i vinogradarstva.

(www.icv.hr, tj)