Regionalni centar kompetentnosti Ugostiteljsko-turistička škola Osijek, proveo je aktivnost “Završni rad za jedinstveni neformalni program Priprematelj hrvatskih tradicijskih slastica”, koja je održana u RCK Ugostiteljsko – turističkoj školi i u partnerskoj školi u Vinkovcima.

Polaznici, koji su se educirali za navedeni program u trajanju 80 sati, samostalno su pripremali slastice, nakon čega su im završni radovi ocijenjeni od strane povjerenstva sastavljenog od predavača, te su im naposljetku dodijeljene potvrde o uspješnom završetku programa.

– Prijavila sam se na ovaj program kako bih naučila pripremati slastice koje su naše bake pravile. Naučila sam puno o pripremi tradicijskih slastica iz cijele Hrvatske te sam iznimno zahvalna što mi se pružila prilika. Preporučujem svakome jer bitno je ulagati u sebe i njegovati našu tradiciju. Nadam se kako će se ovakva vrsta izobrazbe nastaviti jer je jako korisna- kazala je jedna od polaznica.

– Od ukupno 80 sati trajanja nastave 6 sati je bila teorija, a sve ostalo praktičan rad. Pravili smo najprepoznatljivije i najznačajnije tradicijske slastice iz svih hrvatskih regija. Većina polaznica dosad nije pravila tradicijske slastice iz drugih hrvatskih krajeva poput štrukli, međimurske gibanice, rapske torte, makarane ili pak stonske torte iz južne Dalmacije. Sad su imale priliku upoznati se sa izradom svih tih tradicijskih slastica i same ih napraviti. Posebno me veseli činjenica da su nam danas gošće bile naše umirovljenice, inače korisnice Doma za starije iz Osijeka- istaknula je Ružica Šošić, strukovna nastavnica slastičarstva iz Srednje strukovne škole Vinkovci.

Kako je istaknula Dorotea Telarović, voditeljica projekta RCK VirtuOS, tijekom tog jedinstvenog neformalnog programa dobivene su kvalitetne povratne informacije koje će poslužiti u nastavku programa.

– Bitno je istaknuti da ćemo sve neformalne programe ponuditi na tržištu od slijedeće godine te sam sigurna da će zbog svojih izvrsnih uvjeta svi oni biti interesantni našim budućim odraslim polaznicima – naglasila je Telarović.

Kompetencije koje su polaznice stekle kroz ovaj neformalni program omogućit će im znanja i vještine koje će moći implementirati u svom profesionalnom radu te će biti prepoznati na tržištu rada.

– U sklopu projekta VirtuOS došli smo do završetka prvog neformalnog programa Priprematelj hrvatskih tradicijskih slastica. Iza nas je zanimljiv proces tijekom kojega su polaznici stekli temeljna, ali i proširili svoja postojeća znanja. Tradicijske slastice pripremane su na moderniji i inovativniji način tako da nije bilo samo kopiranja recepata. Prepoznali smo ovaj program kao nešto što će u budućnosti imati veći utjecaj posebice kad krenemo s provedbom redovitog obrazovanja odraslih – zaključio je Andrej Kristek, ravnatelj Ugostiteljsko-turističke škole Osijek.

Svrha je u konačnici koristiti lokalne recepte i pripremati domaće slastice jer prehrana je važna za svakoga od nas i to ne samo zbog identiteta nego i zbog zdravlja, dodaju iz škole.

(www.icv.hr, tj)