– Ovo mi je iskustvo jako dobro došlo jer dosad nisam znao cijeniti vina kao što to činim sada nakon obrazovanja. Da ste mi prije dali da kušam najskuplje vino na svijetu razvodnio bih ga s mineralnom vodom, a sada kada sam naučio i vidio koliko vinari ulažu sebe, svoj trud i vrijeme u proizvodnju drukčije na sve gledam. Ovo mi je iskustvo bilo predivno i sam razmišljam da se počnem baviti s proizvodnjom vina – kazao je Domagoj Balog, jedan od polaznika jedinstvenog neformalnog programa “Sommelier regionalnih vina”.

Program je bio namijenjen osobama koje su imale želju naučiti sve o sljubljivanju vina i lokalne, domaće kuhinje, a u Agroturističkom centru Srednje strukovne škole Antuna Horvata u Trnavi proveo ga je Regionalni centar kompetentnosti Ugostiteljsko-turistička škola Osijek.

Polaznicima, koji su se educirali za spomenuti program u trajanju 80 sati, završni su radovi ocijenjeni od strane povjerenstva sastavljenog od predavača, te su im dodijeljena priznanja, odnosno potvrde o uspješnom završetku programa.

-Želio sam završiti ovaj program obrazovanja jer sam se oduvijek nalazio u društvima u kojima se priča i konzumira vino. Sada sam i ja naučio puno i mogu to podijeliti s drugima, rekao je Dalibor Varga zahvalivši svim nastavnicima i mentorima koji su mu, kako kaže, prenijeli jako puno znanja.

RCK VirtuOS reg sommelier 4
fotoFoto: RCK UTŠO

Polaznici su tijekom obrazovanja obilazili vinograde, vinarije, mogli su vidjeti i naučiti na terenu što znači rezidba, kako se proizvodi vino. Imali su priliku i upoznati vinare te doznati sve što ih zanima.

Sama predavanja odvijala su se u Ugostiteljsko-turističkoj školi u Osijeku i u đakovačkoj Srednjoj strukovnoj školi Antuna Horvata, koja je partner Regionalnog centra kompetentnosti Ugostiteljsko-turističke škole, Osijek.

-S obzirom da pripadamo Đakovštini koja je nadaleko poznata po vinorodnom kraju kupili smo posjed sa stogodišnjom kućom od obitelji Marušić iz Trnave te smo zajedno s našim partnerima Regionalnim centrom kompetentnosti Ugostiteljsko-turističkom školom iz Osijeka i našim vlasnikom Osječko-baranjskom županijom krenuli u opremanje i dogradnju. Danas je Agroturistički centar u Trnavi reprezentativan objekt. Doduše, očekuju nas daljnja ulaganja u revitalizaciju okoliša i izgradnju parkinga kako bi zaokružili cjelokupnu investiciju. Prije tri godine podigli smo vinograd koji sada daje sorte frankovke i graševine. Zahvaljujući projektu uredili smo vinski podrum s kušaonom, vinskim laboratorijem te tradicijskim sobama s antiknim namještajem i predmetima. Praktički riječ je o spoju tradicionalnoga i modernoga.“, zaključio je Mirko Ćurić, ravnatelj Srednje strukovne škole Antuna Horvata, Đakovo.

RCK VirtuOS reg sommelier 2
fotoFoto: RCK UTŠO

Provedeni program pokazao je kako kultura vina može biti zanimljiva i pristupačna i zasigurno će privući nove generacije koje će se u budućnosti baviti sommelierstvom, a posebice jer će se stečena znanja moći implementirati i u profesionalnom radu.
-Program će se nastaviti jer imamo verifikaciju resornog ministarstva za formalni program u trajanju 120 sati, koji će se upisivati u radnu knjižicu i mogu reći kako ćemo od iduće godine krenuti s tim programom obrazovanja- istaknuo je Robertino Marinjak, nastavnik ugostiteljskog posluživanja u Regionalnom centru kompetentnosti Ugostiteljsko-turističkoj školi, Osijek.

(www.icv.hr, tj)