Lokšice, trganci, rezanci, zavezanci, čikovi, valjušci, taške, čikmak i brojne druge vrste ukusnih delicija od tijesta mogli su kušati posjetitelji Festivala tista koji je održan prošlog vikenda u Baranji u sklopu obilježavanja Tjedna Osječko-baranjske županije.

Na tom jedinstvenom gastro događaju u Topolju, koje se nalazi na tromeđi Osijeka, Pečuha i Subotice okupili su se majstori tista baranjske šokadije, Mohača u Mađarskoj, Tavankuta i Bačkog Monoštora u Vojvodini kako bi slavili gastronomiju podunavskih Hrvata. Čuvari tradicije trgali su i mijesili tijesto pred posjetiteljima i otkrivali tajne idealnog tista, a posjetitelji su mogli kušti jela koja se ne mogu pronaći po baranjskim restoranima poput paprikaša od guske, ovce, pijetla, perkelta od divljači i čuvenog graha u zemljanom loncu.
Prikazani su i brojni stari zanati. Djeca su izrađivala bušala i škrebetala koje su neizostavan dio UNESCO-m zaštićenih Mohačkih buša, inače hrvatskog običaja u Mađarskoj.

mini IMG 9815

Bački Monoštor, selo na sedam Dunava pokazalo je kako se izrađuju klompe i ribarske mreže dok nije bilo osobe koja se nije divila fascinantnim bunjevačkim slikama od slame iz Tavankuta… Domaće snage predstavljao je nedavno zaštićeni baranjski šokački vez kroz razno razne torbice, čarapke i suvenire.

Cijelom manifestacijom slavile su se čudesne ljudske ruke koje od brašna, jaja i vode naprave tijesto ili od drveta bušalo i klompu ili od slame umjetničko dijelo, od lana i konoplje nošnju.

Ispred crkve sv. Petra i Pavla posjetiteljima su moderne obrade tradicionalnih panonskih melodija izveli domaći duo Hojsak&Novosel i grupa Akvarel. U zapregama je prodefiliralo stotine ponosnih čuvara tradicije svih dobnih skupina, a vrhunski plesači iz Baranje i Bačke pokazivali su umijeće igranja, posebice izvedbom čuvenog bunjevačkog momačkog kola.
U čast 300 godina crkve sv. Petra i Pavla koju je u znak zahvale Bogu na pobjedi nad Turcima dao sazidati čuveni Eugen Savojski, održan je i Baranjski bećarac sa smotrom folklora, revijom nošnji te prvenstvom u kuhanju graha u ćupu.

mini IMG 0714 1 – kopija

U sklopu susreta nacionalnih manjina održan je i panel o izazovima suživota Hrvata izvan Hrvatske na kojima su govorili predstavnicima Hrvata iz Srbije, Mađarske i Crne Gore.
Osječko-baranjska županija i iduće godine u isto vrijeme okupiti i predstaviti bogatstvo kulturne baštine Hrvata izvan Hrvatske i ponovno postati izlog bogate kulturne i gastronomske ponude bačkih i baranjskih Hrvata prema ostatku Hrvatske.

Do tada, na istoku Hrvatske pripremaju se brojna već tradicionalna događanja. Počinje Vinski mjesec Osječko-baranjske županije, 11. lipnja Wine and walk Baranja, 17. i 18. lipnja Vinatlon u Zmajevcu, isti vikend su i Dani otvorenih vinskih podruma Đakovačkog vinogorja. 2. srpnja se vinska zabave seli u Erdut, a Vinski mjesec završava u Osijeku, 08. srpnja s Večeri vina i umjetnosti.

(www.icv.hr, tj, foto: OBŽ)

no images were found