Ocjenjivanje domaće slavonske suhe kobasice održano je u društvenom domu u Lacićima, u subotu, 26. veljače u organizaciji Udruge “Čuvari slavonske tradicije” Donji Miholjac.
Predsjednik udruge Stjepan Živković prilikom otvorenja Kobasicijade istaknuo je kako se ta poznata gastromanifestacija održava nakon godine stanke zbog epidemiološke situacije.
-Ove godine imamo manji broj uzoraka, no razlog nije koronavirus, nego sve manje svinja u našim selima. Naša sela odumiru, a u tome sudjeluju i trgovački centri. Ljudi kupe mljeveno meso u centrima i naprave kobasice, neće kupiti domaće jer im je preskupo. A skupo je jer je to produženi tov, s obzirom na to da se za proizvodnju kobasica koristi meso tovljenika starog godinu i više dana – istaknuo je za medije Živković.
Stručni žiri je ocjenio je 20 pristiglih uzoraka te je dodijelio četiri zlatne, šest srebrnih i deset brončanih medalja.
Pobjednik 15. Kobasicijade je Jurica Duvnjak iz Koške s 95 od mogućih 100 bodova. Uz medalju, pobjednik je dobio i novčanu nagradu od 1.500 kuna.
Uz kobasicu, po prvi puta se ocjenjivala i kulenova seka, a kod svih uzoraka stručni žiri je ocjenjivao prvenstveno miris i okus, kao i vanjski izgled, presjek i teksturu proizvoda.
(www.icv.hr, tj, foto: ilustracija, M. Rođak)