U prostorima Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu u Osijeku jučer (utorak) je otvoren Laboratorij za fizikalno-kemijske analize vina i Laboratorij za senzorne analize vina, s ciljem unaprijeđenja vinogradarsko-vinarskog sektora Slavonije i Hrvatskog Podunavlja.

-U pet slavonskih županija proizvodi se 43 posto grožđa i 44 posto vina, ukupne hrvatske proizvodnje. Imamo preko 2750 proizvođača vina i grožđa te više od šest tisuća hektara vinogradarskih nasada. Svima njima ovakvi su laboratoriji nedostajali. Prije tri do četiri godine, vrijeme trajanja postupka za puštanje vina u promet bilo je između 40 i 60 dana, a sada jačanjem naših kapaciteta taj smo rok uspjeli svesti na 15-ak dana – istaknuo je Krunoslav Dugalić, ravnatelj HAPIH-a prilikom svečanog otovorenja.

Dodao je i kako je dosad najbliži laboratorij bio onaj zagrebački, također u sklopu HAPIH-a.

-Mi pravu šansu imamo u proizvodnji vina visoke kvalitete, a zato je potrebna podrška. Mora postojati ovakav laboratorij koji će konstatno kontrolirati našu proizvodnju i davati impulse za dalji razvoj naših tehnologija – istaknuo je Josip Pavić, predsjednik Udruge Graševina Croatica.

U laboratorij je uloženo više od 300 tisuća kuna, s tim da je prilikom opremanja iskorišten jedan dio postojeće opreme. Otvorenje laboratorija omogućit će bolju suradnju s proizvođačima, smatra Krunoslav Karalić, pomoćnik ministrice poljoprivrede.

S obzirom na to da je sektor proizvodnje vina u značajnoj mjeri pogođen pandemijom koronavirusa, zbog nemogućnosti plasmana Karalić je naglasio kako je Ministarstvo poljoprivrede reagiralo izmjenom nacionalnog programa pomoći proizvođačima vina, čime je osigurano 57 milijuna kuna za dvije mjere – krizne destilacije i skladištenja vina, uz visok postotak iskorištenosti.

-Tržište će se vrlo brzo oporaviti, samo da se ljudi opuste jer vino je proizvod koji se ne koristi ako se ljudi ne opuste – istaknuo je vinar i vinogradar Vlado Krauthaker.

Fizičkom blizinom laboratorija, ali i ubrzavanjem cijeloga procesa dobivanja rješenja za stavljanje proizvoda na tržište, pružiti će se prijeko potrebna pomoć domaćim vinarima u ovim teškim vremenima, ali i pomoći unapređenju cijeloga vinogradarsko-vinarskoga sektora.

(www.icv.hr, tj)