Na Veliki petak tradicionalno Grad Osijek organizirao je podjelu fiš paprikaša. Majstori kotlića Slavonije i Baranje skuhali su kod Robne kuće na Sjenjaku dvije tisuće porcija za što je utrošeno 300 kilograma ribe. U podjeli ukusne blagdanske slavonske delicije sudjelovali su zamjenici osječkog gradonačelnika Dragan Vulin i Jasenka Crnković. Za blagdanski je fiš iz proračuna osigurano 30 tisuća kuna.

-Drago mi je što se velik broj naših sugrađanki i sugrađana okupio ovdje. Grad je osigurao 2 tisuće porcija vrhunskog fiša kojeg su skuhali Majstori kotlića Slavonije i Baranje. Drago mi je što se možemo podružiti uoči najvećeg kršćanskog blagdana – izjavio je Dragan Vulin te svima čestitao Uskrs.

-Izuzetno mi je drago što smo se u ovolikom broju okupili ovdje na ovako lijepi dan. Građani su oduševljeni fišem koji su napravili vrhunski majstori. Svim građanima želimo sretan Uskrs, da ga provedu u miru i zajedništvu sa svojim obiteljima – rekla je Jasenka Crnković.

-Naši kotlovi su od 70 litara. Nijanse su samo u okusu, da li je slaniji ili ljući. Svatko od nas ima svoju tajnu i svoj detalj. Kuha se oko 40 minuta, na drvima, na pravoj vatri – zaključio je predsjednik Udruge Majstori kotlića Slavonije i Baranje Davor Tomić.

Majstor kotlića Igor Krajnović iz Osijeka rekao je kako fiš kuhaju ‘standardno’ za Veliki petak, Badnjak i Prvi svibnja. Sastojci su uvijek isti, ali prava tajna je u omjerima vode, luka, ribe, paprike.

– Ove godine je bio izuzetno veliki interes jer prošle godine nismo kuhali zbog korone, čak je bila veća gužva nego za Badnjak, pa smo jedva stizali dijeliti porcije. Također smo promijenili i lokaciju jer inače uvijek kuhamo u Tvrđi, no zbog radova smo se morali preseliti- pojasnio je Krajnović.

(www.icv.hr, tj)