U sklopu drugog izdanja Osijek Gourmeta, devet renomiranih osječkih restorana postat će prava gourmet oaza tijekom Tjedna riječne ribe, koji će se održati od 3. do 13. studenog, otkrivajući autentičnu slavonsku i baranjsku kulinarsku baštinu, najavljuju iz Turističe zajednice Grada Osijeka.

Nakon što je prva godina Osijek Gourmeta projekta privukla pozornost s Tjednom crne slavonske svinje, tijekom kojeg su se mogle kušati rijetke autohtone namirnice, ove godine pažnja gurmana usmjerena je prema vodama rijeka Drave i Dunava te brojnim slavonskim jezerima koji su dom nekim od nadaleko poznatih vrsta riba, poput soma i šarana. Riječna riba dobiti će u tom periodu zasluženu pažnju stručnjaka, a kuhari osječkih restorana prikazat će izvanredne gastro kreacije od riječne ribe.

U sklopu Tjedna, u utorak 7. studenog u restoranu Projekt 9 na Gornjodravskoj obali, bit će održan Masterclass s ikonom hrvatske gastro scene Stevom Karapandžom i voditeljem prve Kuharske akademije u Hrvatskoj Željkom Bremecom koji će pripremiti dva zanimljiva jela od riječne ribe. Nakon toga će biti održan i Panel na temu “Riječna riba – snažan gastro adut turizma kontinentalne Hrvatske”, a na kojem će sudjelovati brojni renomirani chefovi i stručnjaci.

Tijekom trajanja Tjedna riječne ribe, riblji meniji bit će dostupni u devet renomiranih restorana u Osijeku: Restoran zimska luka, Restoran Waldinger, Restoran Projekt 9, Čingi Lingi Čarda, Čarda kod Baranjca, Restoran kod Javora, Restoran crna svinja, Restoran Corner, Lulu fusion bistro, a sve po promotivnim cijenama.

– Na menijima će se naći klasični specijaliteti poput perkelta s domaćim tijestom (često u kombinaciji sa sirom i slaninom) te legendarni fiš-paprikaš koji broji mnoge poklonike u Osijeku. Smuđ orly zadovoljit će one koji preferiraju nježniji, ali ništa manje ukusan okus, dok će šaran na rašljama u okolici grada oduševiti strpljive gurmane. Ne zaboravimo ni paštete od riječne ribe, savršene kao predjelo ili hrskavi čips od šarana za one koji vole grickati dok uživaju u raznolikim okusima- najavljuju organizatori.

Osim što je Osijek domaćin bogate gastronomske ponude, istovremeno pruža i izvanrednu priliku za degustaciju najfinijih vina koje preporučuju ugostitelji, sommelieri i vinari. Grad je okružen poznatim vinogradima, uključujući vinogorja u Đakovu, Feričancima te uz samu obalu Dunava, u Baranji i Erdutu. Stoga ne čudi kada se kaže kako u Osijeku riba uvijek pliva više puta – u Dravi ili Dunavu, kotliću, a potom i vinu.

(www.icv.hr, tj, foto: TZ Grada Osijeka)