U naselju Sveta Ana u Koprivničko-križevačkoj županiji nedaleko od Đurđevca jučer (subota) je s razlogom bilo veselo; po 15. put zaredom održala se manifestacija Dan svete Ane, ujedno i “Dan zlevanki” koju svake godine organiziraju Mjesni odbor Sveta Ana i tamošnja Udruga žena Svetojanke.

Zlevanka, zlevka ili zljevka je tradicionalno međimursko jelo, a karakteristično je i za sve krajeve sjevernog hrvatskog podneblja, pa tako i Podravine. U posebnoj atmosferi promoviraju ga u Svetoj Ani, naselju koje broji jedva 90 žitelja i koje neodoljivo podsjeća na davna vremena, kada su ljudi zdravo se hranili, puno radili i pritom se veselili uz pjesmu i ples.

Ivan Pajtak jedan je od inicijatora ove manifestacije i nekadašnji predsjednik Vijeća MO Sveta Ana koji je tu funkciju obavljao punih 20 godina. Kaže kako je sama priča nastala  puno prije od manifestacije.

-U ovom naselju nalazio se stari mlin koji datira iz 19. stoljeća. Zbog dotrajalosti je urušen, a početkom 80-tih godina prošlog stoljeća nekadašnja lokalna vlast sagradila je novi, koji je uz mljevenje imao i turističku funkciju. S obzirom da kroz naselje teče potok, vode ima dovoljno da pokreće vodenicu, ne samo na radost mještana već i gostiju koji dolaze i izvan Hrvatske – rekao nam je.

Nastavili naš obilazak ovim malim mjestom s dušom. Ljudi su se već počeli okupljati pod  nadstrešnicom, a djeca su odmah pohrlila na livadu gdje je bio postavljen obavezni “napuhanac”. Ondje su trajale pripreme za vatrogasnu vježbu malih vatrogasaca iz Sirove i Suhe Katalene te iz Budrovca (kraj Đurđevca).

Teško je bilo odvratiti pogled i sa obližnjih drvenih kućica u kojima i danas žive ljudi, stilom života svojih predaka. Ovom pitoresknom naselju poseban “štih” daju strojevi i predmeti iz prošlosti, pa tako i jedan stari kombajn.

Na sam “Dan zlevanki” najvažnija je pak ova stara delicija. Glavna organizatorica, ujedno i predsjednica Udruge žena Svetojanke Martina Račan odaje nam recept. 

Potrebno vam je kukuruzno brašno, mlijeko ili jogurt, jaja, sol, ulje…dakle ono što je i inače potrebno za spravljanje većine kolača. Jaja treba dobro smiksati, dodati mlijeko ili jogurt, pa umutiti brašno. smjesu treba staviti u lim za pečenje koji prethodno treba namastiti i pobrašniti. Nakon toga se peče u pećnici nekih pola sata, na temperaturi od oko 180 Celzijevih stupnjeva i poslužiti. Ove smo godine napravili oko 70 tepsija zlevanki i mislim da će uz gulaš koji kuhaju naši žitelji biti sasvim dovoljno da sve goste dobro nahranimo – sa smiješkom priča naša sugovornica, dok joj ruke neumorno rade.

Kaže kako se njihova udruga sa zlevankama predstavila u nekoliko hrvatskih gradova, a poznata je i u Europi.

-Od kad naša udruga postoji, dakle od 2001. godine, zlevanka je naš zaštitni znak. Ujedno se zalažemo za zdrav život, rekreaciju, turizam, promicanje vrijednosti našeg kraja, kao i za prava žena – rekla nam je predsjednica Martina Račan.

Na manifestaciju uskoro pristiže stotine ljudi, rekreativaci maratonaci koji su kasnije otrčali trasu od oko 6 kilometara, mali vatrogasci, brojni gosti, ali i biciklisti, sudionici Biciklijade koja se vozila od Đurđevca do Svete Ane, trasom dugom oko 10 kilometara.

Jedan od njih je Vlado Nikša (69) iz Đurđevca, koji je sa svojim starim biciklom stalni sudionik biciklijada. 

-Bicikl je prijevozno sredstvo naše mladosti, a sada dobro posluži za odlazak u trgovinu, ali i rekreaciju. Zdravlje me još dobro služi, tako da se mogu baviti bicikliranjem, naravno laganim tempom. Ne prelazim veliku kilometražu – rekao nam je ovaj vitalni umirovljenik.

U sklopu manifestacije održan je i Fletnofest koji je uz već spomenutu vježbu malih vatrogasaca i maraton obuhvatio i međusobno druženje pripadnika žurnih službi, a svi zainteresirani mogli su se malo provozati i pripremljenim quadovima. Sve to je glazbom popratio tamburaški sastav “Strelci”, a u večernjim satima ovu manifestaciju zaključio je koncert popularne rock grupe “Vatrogasci”.  Atmosferu pogledajte u našoj galeriji. (www.icv.hr, bs)