Već duže vrijeme evidentan je odlazak mladih ljudi iz ruralnih područja i prestajanje tradicije bavljenja poljoprivredom. Razloga je mnogo, no svakom od njih odolio je Antonio Sitek (27) iz Podravskih Sesveta u Koprivničko-križevačkoj županiji, koji je odlučio ostati na rodnoj grudi i nastaviti posao kojim se generacijama bavi njegova obitelj. Poljoprivredu je shvatio ozbiljno, uložio je vrijeme i stekao znanje te u svoj OPG krenuo kao mladi inženjer poljoprivrede, nakon završene škole u Križevcima.  

-Već u djetinjstvu pomagao sam ocu Marijanu, također poljoprivredniku, a sada on pomaže meni, s obzirom da sam nositelj OPG-a Sitek Podravske Sesvete. Dobar „vjetar u leđa” imam i kroz bespovratna sredstva za mlade poljoprivrednike, koja su mi uistinu puno pomogla – kaže Antonio koji zajedno sa obitelji, uz oca, majku Kristinu, brata Domagoja (23) i sestru Anu (24) obrađuje oko 25 hektara poljoprivredne površine blizu rijeke Drave kod Podravskih Sesveta.

Većina hektara odlazi na povrtlarske kulture, manji na ratarstvo.

-Orijentiram se na povrće, kojeg smo posadili na oko 20 hektara. Uglavnom je riječ o  luku, krumpiru, nekoliko vrsta graha, grašku, paprikama, tikvicama i ostalom. Zasad  sve raste na otvorenom, ali prijavio sam se na mjeru kako bih ostvario pravo na sredstva za kupnju plastenika. Nadam se da ću u tome uspjeti i zaštititi svoje povrće  – priča ovaj mladi poljoprivrednik.

Dio površina je i pod ratarskim kulturama; siju pšenicu i nekoliko sorti konzumnog kukuruza. Od ukupno 25 hektara, 20 hektara im je u njihovom, privatnom vlasništvu, a oko 5 hektara imaju u zakupu. Većina proizvoda završava uglavnom na tržnicama, manji se proda na kućnom pragu.

IMG_8068

-S obzirom da se moja obitelj već dugo bavi ovim poslom, ljudi nas poznaju i rado kupuju naše povrće, neovisno je li riječ o našem području ili nekim drugim tržnicama, izvan naše županije. Nama je zadovoljstvo kupca najveća motivacija da se ovim poslom nastavimo baviti, unatoč aktualnim poteškoćama u poljoprivredi – govori Antonio.  

PRENISKE CIJENE OTKUPA 

Dodaje kako su i njih pogodili previsok input i preniske cijene otkupa.

-Upravo iz tog razloga nastojimo sami plasirati svoje proizvode po cijeni koja je svakako niža od onog koliko taj proizvod vrijedi, ali je i dalje viša od one koje bi dobili u otkupu – smatra naš sugovornik koji ističe kako je u proizvodnji hrane danas jako važno i znati što točno radiš.

-Stručno znanje je važno, dobro se posebno savjetovati sa stručnjacima u donošenju odluka i praćenju razvoja proizvoda. Kada se to spoji sa iskustvom, trudom i voljom, onda u konačnici dobijemo i željeni rezultat. Naravno, i dalje je ljubav prema zemlji ona koja utječe na konačan učinak, ona ti daje snage i smisao opstanku u poljoprivredi – sa emocijama priznaje Antonio kojeg su prepoznali i njegovi sumještani, kao i lokalna samouprava.

Danas tako vodi kolege okupljene u Stočarsku udrugu Podravske Sesvete, koja osim „pravih“ stočara, okuplja sve one koji žele dati doprinos poljoprivredi kroz svoj rad i iskustvo.  

-U udruzi imamo oko 30 članova, dio njih se bavi uzgojem muznih krava, teladi, bikova i ovaca,  otkupom teladi i proizvodnjom mlijeka te su kooperanti „Euro-Milka” i „Dukata”. Drugi dio članova bavi se, poput mene, uzgojem povrća, voća i ratarskih kultura. Ne pravimo razlike; lakše nam je zajedno se suočiti s problemima.  

Našu dobru volju prepoznala je i Općina Podravske Sesvete s kojom smo nedavno potpisali ugovore za planirane programe i projekte u 2024. godini. Sve to govori u prilog tome da u ruralnim sredinama poput naše ima interesa za bavljenje poljoprivredom jer je to najveći potencijal i najduža tradicija ovih prostora – zaključuje Antonio Sitek.

(www.icv.hr, bs)