Recept preporučuje OPG Marijan Skrbin iz Borove, koji svoje proizvode prodaje na Gradskoj tržnici Virovitica na klupama broj 111 i 112.

Krastavci se sastoje od 95,2 % vode, što znači da 141 g krastavaca sadrži čak 132 ml vode. To odgovara petini vašeg dnevnog unosa vode kroz hranu. Postoji vrlo dobar razlog zašto se krastavci koriste u njezi kože. U kozmetičkim proizvodima pokazali su se kao izvrsno sredstvo protiv bora, hidratizirajući i štiteći kožu od starenja. Sjemenke djeluju osvježavajuće i diuretički, a sok od krastavaca koristi se kao hranjivi tonik u losionima protiv akni.

Sastojci za ljetnu salatu od krastavaca:

  • 400 grama kiselog vrhnja ili 400 grama grčkog jogurta
  • 1 svježi krastavac srednje veličine
  • 3 češnja bijelog luka
  • Par grančica svježeg kopra ili 2 žličice suhog kopra
  • ½ žličice bibera
  • 1/3 žličice soli
  • 2 žličice maslinovog ulja ili biljnog ulja po želji

Isjeckati jedan svježi krastavac, zatim ga ocijedite, iscijedite sav njegov sok (kroz krpu ili čvrsto stiskati rukom) dodajte kiselo vrhnje ili grčki jogurt, začinite svježim bijelim lukom, koprom i biberom, posolite, dodajte malo maslinovog ulja ili običnog ulja ako niste ljubitelji maslinovog, promiješajte sve sastojke te stavite u hladnjak da se salata dobro ohladi.

 

Po svježe krastave i sve druge namirnice lokalnih OPG-ova dođite na Gradsku tržnicu Virovitica od ponedjeljka do petka od 6 do 16, a subotom od 6 do 15 sati.

(www.icv.hr)