Domaći povrtni temeljac priprema se od mrkve, celera, peršina i luka jer ima približno istu aromu koja nakon kuhanja neće prevladati. Od začina se dodaje lovor, ružmarin ili peršin.

Ako želite da temeljac bude intenzivnijeg okusa i mirisa te ako ga koristite za pripremu nekih posebnih variva, umaka i juha, onda ga pripremite s raznim začinima kao što su timijan, peršin, komorač, korijander i crni papar. Navedena količina sastojaka dovoljna je za oko 600 ml povrtnog temeljca.

Sastojci
› 1 manji crveni luk
› 2 velike mrkve
› 1/4 manje glavice celera
› 2 – 3 komada zelenog poriluka
› 3 – 4 režnja češnjaka
› 3 lista lovorovog lista
› 5 – 10 listova peršina
› 1 grančica timijana
› 1/2 male žlice crnog papra
› 1/2 male žlice sjemenki komorača
› 1/2 male žlice sjemenki korijandera
› 1 l vode

Priprema
1. Očistite luk, mrkvu, celer, poriluk i češnjak te ih narežite na manje dijelove.
2. U lonac ulijte vodu i dodajte prethodno očišćeno i nasjeckano povrće.
3. Sve dobro promiješajte i stavite na štednjak na srednje jaku vatru.
4. Kada tekućina prokuha, smanjite vatru te dodajte lovorov list, peršin, timijan, crni papar, komorač i korijander.
5. Ostavite da se sve kuha oko 40 minuta.
6. Nakon što se povrće skuhalo, lonac maknite sa štednjaka, procijedite i ostavite temeljac da se ohladi te ga spremite u hladnjak ili zamrzivač.

Recept preporučuje OPG Marijana Lovrić iz Rezovca, koji svoje proizvode prodaje na Gradskoj tržnici Virovitica na klupama broj 145 i 146.

Po mrkvu, celer i sve druge namirnice lokalnih OPG-ova dođite na Gradsku tržnicu Virovitica od ponedjeljka do petka od 6 do 16 sati, a subotom od 6 do 15 sati.

(www.icv.hr, Gradska tržnica Virovitica, ilustracija Freepik)