U današnje vrijeme, sve je više ljudi koji su intolerantni na gluten, ali i onih koji se na prehranu bez glutena svojevoljno odlučuju radi zdravlja. I jedni i drugi na početku svojeg novog načina života zapitali su se kako će im sada izgledati jelovnik i zabrinuli da će se morati odreći najdraže hrane. No odgovor na to pitanje pronašla je jedna naša Virovitičanka, Robertina Valentić. Jer, osim što je učiteljica, edukatorica i rehabilitator u Osnovnoj školi Vladimira Nazora, također je i vlasnica bloga „S ljubavlju, bez glutena“. Na njemu apsolutno dokazuje da jelovnik bez glutena itekako može biti šarolik, zanimljiv, a namirnice prave delicije.
Jer, kako nam kaže, cijeli je život patila od probavnih tegoba i bolova. Sve se promijenilo nakon jednog ljeta prije četiri godine i odlaska na more, kada je Robertinu i njezine bližnje zahvatila crijevna viroza od koje su se oporavili svi – osim nje. Tijekom čekanja pregleda kod gastroenterologa eksperimentalno je izbacila gluten iz prehrane.
TEST PRIJE ODLUKE
Iako joj je to pomoglo te su simptomi otišli nakon par dana, Robertina taj „svoj“ način ne preporučuje drugima, već savjetuje testiranje na glutensku intoleranciju prije same promjene prehrane. Zbog odrastanja u obitelji velikih gurmana i zahvaljujući majci koja ju je naučila kulinarskim vještinama, nije strahovala kako će joj izgledati prehrana prilagođena novom režimu prehrane. Trebalo je samo vremena i eksperimentiranja u kuhinji, ali za sve što voli našla je odličnu i zdravu „zamjenu“.
– Kako bi postigla ‘ljepljivu’ teksturu krušnih proizvoda, koristim tapioku, a brašno radim sama. Primjerice, osušim i sameljem rižu – otkriva kreativna Robertina koja namirnice za svoja jela nabavlja na internetu, ali i iz lokalne trgovine zdravom hranom. Uz potporu supruga, koji danas uživa u njezinim jelima koja su toliko dobro prilagođena da ni ne primjećuje razliku, odlučila se za otvaranje bloga. „S ljubavlju, bez glutena“ spoj je simpatičnih tekstova, fotografija koje izazivaju zazubice i želje da u dijeljenju svojeg iskustva i recepata pomogne bar jednoj osobi.
– Javljaju mi se ljudi i pomažemo si međusobno. Jednom mi se prilikom javila djevojka iz inozemstva koja je planirala posjetiti Hrvatsku i zanimalo ju je kako stojimo s prehranom bez glutena. Kako bih joj pokazala da neće ostati gladna, hodala sam po trgovačkom centru, fotografirala joj police s proizvodima i slala joj – kroz smijeh priča Robertina koja uživa u razmjeni iskustva i recepata. Jedan od tih recepata, onaj za osvježavajuću tortu od sira, podijelila je s nama.
RECEPT:
Podloga
100 g orašastih plodova
40 g kokosovog brašna
30 g eritrita
50 g gee maslaca ili kokosovog ulja
Krema
300 g svježeg sira
180 g vrhnja
1 jaje
100 g eritrita u prahu
½ štapića vanilije po želji
Orašide samljeti, otopiti maslac te spojiti sastojke. Staviti u kalup za tortu, utisnuti u dno i peći 10-13 minuta na 180 stupnjeva. Dok se peče, samljeti šećer u blenderu i povezati ga s ostalim sastojcima u zdjeli. Nakon vađenja podloge iz pećnice, prelijte ju kremom i vratite u peć na još 20-25 minuta. Ukrasiti voćem po želji. (www.icv.hr, ea, Foto: E. Aragović)