Jesen je u naš grad ponovo donijela poseban šarm – šetnica ispred virovitičke Gimnazije danas (subota) je poprimila miris 75 metara duge domaće štrudle od jabuka, meda i ostalih domaćih proizvoda lokalnih obrta, poljoprivrednih gospodarstava, udruga i škola. U organizaciji Grada Virovitice, Turističke zajednice grada Virovitice i ostalih suradnika ovo subotnje prijepodne održana je već tradicionalna manifestacija “Jesen u gradu”, a u sklopu jesenskog sajma odvio se i sajam Agroexpo, kao i prvi Obrtnički sajam.
Virovitički gradonačelnik Ivica Kirin, koji je na manifestaciji sa svojim suradnicima uživao u druženju, isprobavanju delicija i komunikaciji sa izlagačima, rekao je kako mu je drago što se na jednom mjestu danas predstavljaju i obrtnici, škole, udruge… Posebno je zahvalio Strukovnoj školi Virovitica, koja je ispekla rekordnu štrudlu od jabuka, dugu više od 75 metara, a koja je, iako je stvarana danima, “nestala” u samo nekoliko minuta.
-Osim prezentacije proizvoda i usluga, današnja manifestacija služi i da se na neki način zahvalimo za cijelu ovu godinu, za mukotrpan rad i rezultate naših poljoprivrednika, škola i obrtnika. Uz kreativce, pokazuju nam da stvaraju nove vrijednosti te da imamo kvalitetnu ponudu proizvoda i usluga na ovom području.
U isto vrijeme, mlađim generacijama, od kojih će neki vrlo brzo i sami krenuti u obrtničke vode, pokazuju kako je rad jedino mjerilo uspjeha – rekao je gradonačelnik Kirin.
Tri događaja u jednom i širinu proizvoda i usluga pohvalio je i zamjenik župana Marijo Klement.
U sklopu bogatog kulturno-zabavnog programa nastupili su Glazbena igraonica Glazbene škole Jan Vlašimsky, Mažoretkinje gradske glazbe, KUD Virovitica te tamburaši „Live“. Jesenske melodije upotpunile su veselu atmosferu razgledavanja šarenih štandova na kojima su se predstavili brojni lokalni obrtnici, poljoprivredna gospodarstva, udruge i škole.
Prava atrakcija bila je već spomenuta, rekordna štrudla od jabuka, duža više od 75 metara, a koju su vrijedno, po tradicionalnoj recepturi, pripremali u Strukovnoj školi u Virovitici. U posljednjih tjedan dana pune ruke posla imalo je dvadesetak učenika smjera kuhar, slastičar i hotelijer, zajedno s mentoricama Sanjom Bodalijom Mikšić, Sanjom Sever Dejdar i Melitom Balenović.
Mentorica Melita Balenović rekla nam je kako su štrudlu ili savijaču radili po tradicionalnoj recepturi. Sve su radili ručno – gulili i ribali više do 100 kilograma jabuka., a za izradu rekordne štrudle trebalo im je i 8 litara ulja,
-Od ponedjeljka radimo na štrudli, a samo jučer ispekli smo oko 60 starih tepsija, kao bi naši ljudi rekli, “od električnih peći”. Učenice su razvlačile tijesto po starinski, kao naše bake, na tanki ‘rasukač’. Nakon što bi zamijesili tijesto i oblikovali loptice, od jedne bi ispalo oko jednog metra štrudle. Danas su ljudi iz prve ruke imali prilike vidjeti kako se to radi, pripremili smo im jednu radionicu na kojoj mogu vidjeti cijeli postupak – rekla je mentorica, koja ističe i kako su za posjetitelje pripremili i prospekt s receptom njihove domaće štrudle, da se i sami okušaju u pripremi.
Učenice 2. razreda kuharstva, Lorena i Tijana, objasnile su nam proces nastanka ovog neizostavnog slavonskog gastronomskog užitka.
-Najteže u cijelom procesu jest razvlačiti tijesto, ali uz timski rad sve smo uspješno završili. Sada je na građanima da uživaju u njoj – govore nam ove marljive učenice Strukovne škole koje su zajedno s kolegama slastičarima i hotelijerima vratili okuse zavičaja na virovitičku šetnicu.
Slastičarka, učenica Katarina otkrila nam je tajnu savršeno razvučenog tijesta.
– Zaista nije teško, sve je stvar prakse. Najvažnije u svemu je ostati smiren, strpljiv i biti nježan s tijestom. Metaforično, potrebno je imati „osjećaja“ prema tom tijestu – objašnjava nam Katarina, istovremeno profesionalno razvlačeći tijesto.
Današnja manifestacija s tri događaja u jednom, bila je prilika za isprobati brojne domaće delicije, među kojima i suhomesnate proizvode, česte na slavonskom stolu.
– U ponudi imamo suhomesnate proizvode, a pečenja danas, nažalost, nema. Zadovoljni smo odazivom građana i ovo je izvrsna prilika za njihovo upoznavanje kako s našim OPG-om, tako i za kušanje domaćih proizvoda. Stječemo puno poznanstava, ujedno poboljšavajući vlastitu vidljivost na tržištu – govori nam Željka Šomođi iz OPG-a Josip Šomođi, Slatina.
VESELA ATMOSFERA I KVALITETNI PROIZVODI
Posjetiteljici Maji ovo je prva „Jesen u gradu“, a s nama je podijelila svoje dojmove.
– Vesela je atmosfera i zaista ima pregršt sadržaja za sve generacije. Najviše od svega me se dojmio tako velik odaziv građana na druženje i možda neku kavicu po završetku same manifestacije. Mislim da je ovo uljepšalo naš grad i rado ću se vratiti i iduće godine – osvrnula se naša sugovornica.
Najmlađi su zabavu potražili u kreativnim radionicama Dječjeg vrtića Cvrčak i Kreativne udruge Unikat, ali i u nezaobilaznim napuhancima te facepaintingu, besplatnim za sve posjetitelje.
Malena kućica na šetnici kod Gimnazije također je zasjala u pravom jesenskom ruhu, uređena s mnoštvo pomno odabranih detalja nastalih radom vrijednih ruku članica virovitičke Kreativne udruge Unikat. Kućica je ujedno bila i kulisa za maštovite jesenske fotografije nastale uz pomoć besplatnog photo bootha.
Posjetitelji su tako svojim kućama mogli ponijeti i dugotrajnu uspomenu s još jedne „Jeseni u gradu“, pravog jesenskog doživljaja koji je i službeno poželio dobrodošlicu ovom čarobnom godišnjem dobu.
Sudeći po veselom raspoloženju koje je vladalo među mnoštvom građana na ovom jesenskom sajmu, mogli bismo reći da je jesen više godišnje doba duše, nego prirode. Atmosferu s ovogodišnje manifestacije „Jesen u gradu“ pogledajte u našoj galeriji.
(icv.hr, mlo, dj, foto: M. Lovrenc, D. Jagarinec)