Nedavno nevrijeme praćeno ledom, olujnim vjetrom i jakom kišom nanijelo je znatne štete poljoprivrednicima i na području Virovitice. Stradali su povrtnjaci, voćnjaci, ratarske kulture, ali i vinogradi. Vinogradari istiću da je nevrijeme “pobralo”, ovisno o vinogradima, između 20 i 70 posto uroda.
Stradali su i vinogradi većine članova Udruge vinogradara i voćara “Sveti Vinko” iz Virovitice koji se uglavnom nalaze na Virovitičkom vinogorju, odnosno na obroncima Bilogore u Milanovcu, Svetom Đurđu, Podgorju i Golom Brdu, a dio njih smo i obišli. Tim povodom razgovarali smo s tajnikom Udruge Zlatkom Barčanom čiji je vinograd u Golom Brdu u sklopu OPG-a Barčan pretrpio enormne štete, a kako nam je rekao, pravi problemi upravo su započeli:
– Nevrijeme mi je uništilo oko 70 posto grožđa, a velike štete su i na lucnjevima i lozi. Što se grožđa tiče, biti će ga manje za 70 posto, a samim time će u tom postotku biti i manje vina, tako da ću samo na vinu ove godine izgubiti između 6 i 7 tisuća eura. Kompletna šteta biti će i veća jer nevrijeme je uništilo i potporne stupove, a kao što sam rekao, nanijelo je i velike štete lucnjevima i lozi tako da je uistinu upitno kakav će biti rod i ove, ali i iduće vinogradarske godine- rekao nam je Barčan.
U mnogim će vinogradima tako uslijed vremenskih nepogoda, zbog bolesti – pepelnice, peronospore, a potom i sive plijesni ili botrytisa, koji se razvija prije berbe grožđa, štete biti goleme. U pojedinim vinogradima berbi vjerojatno neće ni biti, tako da će ukupan urod grožđa ove godine biti značajno manji u odnosu na protekle godine, a s obzirom da ima štete i na lucnjevima i na lozi, upitan je i urod iduće godine.
Zlatko Barčan ovom je prilikom spomenuo i mjere koje je potrebno poduzeti, a koje će barem u manjoj mjeri spriječiti bolesti grožđa koje nakon loših vremenskih uvjeta znatno napreduju.
– Mnogi vinogradari, pa i ja osobno, obavili smo zaštitu prskanjem vinograda nekoliko dana prije nevremena, no sada taj isti postupak valja ponoviti. Prvenstveno je važno dobro opskrbiti biljku aminokiselinama jer one pomažu biljci zbog stresa koje trpi zbog ekstremnih uvjeta u vinogradu. Nakon tuče je preporučljivo koristiti kemijska sredstva za zaštitu kojima propisana karenca jamči da neće škoditi ljudskom zdravlju, niti uzrokovati negativne posljedice u procesu vinifikacije. Tučom oštećeno grožđe naknadno je jače osjetljivo na zarazu biljnim bolestima, a porastom sadržaja sladora u bobicama raste i opasnost od mogućeg razvoja sive plijesni. U pravilu struka početkom stadija dozrijevanja grožđa preporučuje obaviti preventivnu zaštitu grožđa specifičnim pripravcima protiv sive plijesni. U svakom slučaju, svi oni vinogradari koji nisu sigurni što poduzeti, trebaju potražiti savjet od struke kako bi spriječili veću štetu- zaključio je tajnik Udruge vinogradara Sveti Vinko iz Virovitice Zlatko Barčan.
(www.icv.hr, bs, foto: B. Sokele)