Od svog osnutka 2012. godine, Udruga umirovljenika Mjesnog odbora Čemernica svake godine održava zanimljive aktivnosti, a jedna od njih je i “Kestenijada”, odnosno organizirano pečenje te nakon toga i degustacija ove jesenske delicije.
Tako je bilo i sinoć (srijeda) u prostorijama udruge u Čemernici, odnosno na vanjskom prostoru zgrade gdje su članovi koji su vičniji pripremi kestena vrijedno prionuli poslu i ispekli oko 60 kilograma ovog jesenskog ploda koji je ubran u Hrvatskom zagorju.
– Svake godine odlazimo u Hrvatsko zagorje na relaciji između Lepoglave i Trakošćana i tamo beremo kestenje koji su vlasništvo moje rodbine jer i ja sam porijeklom odande – otkrio nam je predsjednik udruge Josip Dukarić koji je zajedno sa svojom suprugom Ružom i pokrenuo ovu zanimljivu aktivnost u udruzi.
– U berbu odlazimo organizirano, tko može, no zbog Covid 19 nije nas puno išlo tamo. Nadamo se da će iduća godina biti povoljnija što se tog tiče i da čemo moći napraviti pravu veliku berbu te nakon nje u našem Domu i pravu veliku proslavu. Ovako smo pazili da nas ne bude previše pa smo u prostorijama udruge napravili “Kestenijadu” samo za naše članove – rekao nam je predsjednik Dukarić.
No uprkos tome što nije bilo puno ljudi, bilo je vrlo veselo kao i uvijek kad ova vrijedna i dobro organizirana udruga priređuje svoje fešte. Uz odlično pečeno kestenje i dobru kapljicu, vrijedne kuharice priredile su i odlične langoše, a sve to začinjeno je i dobrom glazbom uz ples i pjesmu.
(www.icv.hr, bs)