Dobra vijest za sve one koji žele donirati hranu i tako svojim društveno odgovornim i socijalno osjetljivim angažmanom smanjiti crne brojke koje govore da se na godišnjoj razini u Hrvatskoj baci čak 300.000 tona hrane.

Gradsko društvo Crvenog križa Virovitica (GDCK) danas (nedjelja, 1. litopada) završilo je hvalevrijedan projekt „Banka hrane na području Virovitičko-podravske županije“ koji je počeo 1. siječnja. Vrijedan je 58.708,77 eura (442.341,25 kuna), a njegovo provođenje osigurala su EU sredstva, konkretno Mehanizam za oporavak i otpornost, u okviru provedbe reformske mjere Nacionalnog plana oporavka i otpornosti (NPOO) 2021. – 2026. pod nazivom Unaprjeđenje sustava doniranja hrane.

Projekt je služio kao kvalitetna priprema za dugoročnu korist: osvijestiti potencijalne donatore na području VPŽ o važnosti doniranja zdravstveno ispravne hrane kako bi umjesto na otpadu voće, povrće, meso, riba, mlijeko, čokolada, tjestenina, kolači, peciva, kruh i slično svoje mjesto pronašli kod korisnika (korisnici zajamčene minimalne naknade, korisnici Pučke kuhinje, Socijalne samoposluge “Djelo ljubavi”, škole, vrtići, domovi za starije…).

Kako kaže Nikola Slavić, v.d. ravnatelja GDCK-a Virovitica, glavni cilj projekta je angažirati subjekte koji se bave hranom (trgovački lanci, trgovine, tvrtke, obiteljska poljoprivredna gospodarstva, restorani, pekare, slastičarne i drugi subjekti) da razmisle o doniranju kao alternativi bacanju hrane.

– Želimo u narednih godinu dana osigurati da se putem doniranja pokloni oko 5 tona hrane na području Virovitičko-podravske županije i to kroz platformu e-doniranje. Princip doniranja hrane je jednostavan – nakon što se subjekt prijavi u sustav i obavijesti koju hranu (vrstu i količinu) želi donirati, na redu su posrednici, odnosno centralni upravitelji koji će donore spojiti s krajnjim korisnicima. To je naša uloga u ovom projektu, nakon animacije donora hranu prikupiti, sačuvati i distribuirati do krajnjeg korisnika. Na taj način zajedno radimo na tome da zdravstveno ispravna hrana ne postane otpad – ističe N. Slavić.

Banka hrane u okviru GDCK-a Virovitica kroz projekt opremljena je dostavnim vozilom, klima-uređajima, namještajem za skladišta, informatičkom opremom, rashladnim vitrinama (hladnjacima), rashladnim uređajima (zamrzivačem), električnim viličarem, skladišnom opremom – policama, setovima posuda za prenošenje hrane – jelonošama i kruhoreznicom. Sve to poslužit će u lancu opskrbe doniranom hranom u skoroj budućnosti.
Doniranje hrane nema samo svoju društvenu dimenziju, naglašava N. Slavić, već donorima omogućuje i poreznu olakšicu, a na doniranu hranu također neće morati platiti PDV.

 

KAKO DONIRATI HRANU?

Putem IT sustava za doniranje hrane „e-doniranje“. Riječ je o mrežnoj platformi u vlasništvu Ministarstva poljoprivrede. Izrađena je s ciljem jednostavnijeg i bržeg povezivanja donatora hrane i posrednika u lancu doniranja hrane. Subjekt koji želi postati donorom jednostavno se prijavi u sustav i tako postane vidljiv posrednicima koji će hranu potom distribuirati do konačnih korisnika.

Ako je riječ o subjektu u poslovanju s hranom koji želi donirati hranu ili je posrednik u lancu doniranja hrane registriran pri Ministarstvu poljoprivrede, a nema korisničko ime i lozinku za primjenu IT sustava, može se javiti na adresu e-pošte: [email protected] ili u Gradsko društvo Crvenog križa Virovitica (Masarykova 6, Virovitica, tel. 033/729-459) za više informacija.

(www.icv.hr)

gdck logo 1 PROJEKTI GDCK radna biljeznica 2