Na ovogodišnjem Viroexpu, među brojnim zanimljivim proizvodima, posebnu pažnju privukle su kisele šparoge, inovacija koju predstavlja OPG Ammis iz VGradine. Iako su poznati po uzgoju svježih šparoga, odlučili su proširiti svoju ponudu i na ukiseljene varijante, omogućujući ljubiteljima ovog zdravog povrća da u njemu uživaju tijekom cijele godine.

– Uzgojem svježih šparoga bavimo se već dulje vrijeme, no kako bi osigurali stalni prihod tijekom cijele godine, odlučili smo ih i kiseliti. To smo isprva radili za prijatelje i obitelj, ali s vremenom smo povećali proizvodnju i sada ih nudimo i širem tržištu – istaknuo je vlasnik Alen Smiljanić.

Što se tiče okusa, kisela šparoga podsjeća na ukiseljeni krastavac, ali je nutritivno bogatija i zdravija. Ova metoda čuvanja šparoga omogućava očuvanje svih hranjivih sastojaka, a istovremeno donosi specifičnu aromu koja se može koristiti u različitim jelima ili kao ukusan prilog.

Sezona svježih šparoga počinje početkom travnja i traje otprilike dva mjeseca, ovisno o vremenskim uvjetima.

– Berba počinje negdje oko 1. travnja i traje do lipnja, a nakon toga opet čekamo iduću godinu – dodaje Smiljanić.

Za one koji žele uživati u šparogama i izvan sezone, kisela verzija dostupna je cijele godine, kao i na 28. Viroexpu. OPG Ammis nudi i dostavu u okolici Virovitice, Koprivnice i Daruvara, a kupci mogu naručiti šparoge putem poruke ili telefonskog poziva.

(icv.hr, žđl)