O značaju dobrobiti u suvremenoj stočarskoj proizvodnji na predavanju Viroexpa govorio je načelnik sektora za uzgoj, testiranje i genetsko vrednovanje u Centru za stočarstvo (HAPIH) Drago Solić.

U današnjim uvjetima intenzivne proizvodnje od neobične je važnosti osigurati životinjama što prirodniji stajski okoliš u kojemu će njihove vitalne i proizvodne funkcije doći do punog izražaja; upozorio je tom prigodom Drago Solić.

Za odgovarajuću dobrobit važan je dobar tretman na farmi, tijekom transporta i tijekom klanja. Dobar tretman je bitan jer meso stresiranih i ozlijeđenih životinja može imati nižu vrijednost zbog promjene boje ili kakvoće mesa. Prema Europskoj agenciji za sigurnost hrane (EFSA – European Food Safety Authority) na sigurnost hrane neizravno utječe dobrobit uzgajanih životinja, zbog bliskih veza između dobrobiti životinja, zdravlja životinja i bolesti koje se prenose putem hrane.

Ako postoji rizik za javno zdravlje uzrokovan lošom dobrobiti, inspektori za sigurnost hrane neće odobriti meso za prehranu ljudi, što može dovesti do financijskih gubitaka kako za proizvođače tako i za prerađivače, moglo se između ostaloga čuti na ovom predavanju na kojemu su nazočili uglavnom uzgajivači životinja s područja VPŽ.

Upscales.ai 1708188426254

(www.icv.hr, bs, foto: B. Sokele)