Stručnjak za okuse objašnjava kako je najbolje jesti Jaffa kekse, a da biste u ustima doživjeli eksploziju okusa, tzv. hedonističku točku pucanja. To je, kaže, važno ako želite uživati u okusu maksimalno, prenosi 24sata.

Puno ljudi ovu slasticu jede na način da zagrize keks tako da u njemu ostane oblik polumjeseca. Neki utrpaju cijeli u usta. No čini se da niti jedna od te dvije metode nije najbolja kada je količina užitka u ustima u pitanju.

U McVitie’su tvrde da je Jaffa kekse najbolje jesti na način da se grickaju u krug, oko želatinoznog punjenja od naranče, pa se onda taj dio stavi u usta, a objasnili su i zašto. Kažu da su se konzultirali sa dr. Stuartom Farrimondom, znanstvenikom i stručnjakom za okus hrane.

-Metoda grickanja u krug daje gotovo optimiziranu ravnotežu kiselkaste naranče, gorke čokolade i slatkog biskvita. U znanstvenim terminima to se zove ‘hedonistička točka pucanja’ – objasnio je dr. Farrimond. Dodaje kako je tzv. metoda polumjeseca drugi najbolji način za jedenje Jaffa keksa.

Evo kako sve ljudi jedu Jaffa kekse, prema istraživanju provedenom u Velikoj Britaniji:

  • 28 posto gricka keks u krug sve dok ne dođu do dijela na kojem se nalazi žele, a onda taj dio pojedu s posebnim užitkom.
  • 35 posto ljudi pojede keks u dva zalogaja, tako da prvi griz izgleda kao polumjesec.
  • 20 posto utrpa cijeli Jaffa keks u usta.
  • 6 posto ljudi najprije pojede žele od naranče pa tek onda sve ostalo.

Ostali imaju neke druge metode, npr. neki pogrickaju keks do želea, pa ga jezikom odvoje, otope čokoladu u ustima, pa polako cuclaju žele. Na kraju pojedu ono što je ostalo od keksa.

(24sata.hr)