Sezona je virusa i prehlade, a jedna od najčešćih boljki je grlobolja, odnosno kašalj, koji i djecu i odrasle zna držati i po nekoliko dana.

U potrazi za ublažavanjem simptoma, naša čitateljica Mirta F. otkrila je recept za domaće bombone od đumbira i meda, koji su se, poručuje, pokazali pravim pogotkom.

Najviše ih vole djeca, iako u njima uživaju i odrasli, jer su ukusan i zdrav slatkiš koji ujedno donosi olakšanje od bolova u grlu, a pomaže i ublažiti naporan kašalj, kaže naša čitateljica.

Jednostavni su za napraviti, a mogu se čuvati u staklenci. Ona sama, kaže, nosi ih i  na posao, gdje dobro dođu već na prvu pojavu „grebanja“ u grlu.  

Sastojci:

1 svježi đumbir (ili 1 čajna žličica đumbira u prahu)

150 ml meda

Par kapi limunovog soka.

Priprema:

Med zagrijte u posudi. Svjež đumbir naribajte i ocijedite, a potom ocijedite i pola limuna, pa dodajte u ocijeđeni đumbir i umiješajte u vrući med. 

Ako koristite đumbir u prahu, samo ga umiješajte u vrući med.

Miješajte dok med ne zavrije.

Maknite s vatre i žličicom prebacite u silikonski kalup ili na papir za pečenje.

Uz pomoć štapića, bombon možete pretvoriti u lizalicu.   

Pustite da se ohlade i očvrsnu.

Čuvajte u staklenci. Po potrebi, možete ih posuti šećerom u prahu, kako se u posudi ne bi lijepili jedan za drugoga.

(www.icv.hr, foto: pinterest.com, pixabay.com)