Došlo nam je lijepo i sunčano vrijeme, a s lijepim vremenom boravak na otvorenom je jednostavno neizbježan. Većina vikend provodi na otvorenom, a idealan ručak svakako je roštilj. Zato vam donosimo ideje za marinade i top trikove roštilj majstora za najbolji roštilj…

Recepti za fantastične ruske marinade

Količine navedene u svim receptima predviđene su za kilogram mesa pa ako radite veće količine, svakako prilagodite recept. U svim marinadama luk se reže na kolutove, a preporuka je da meso u marinadi stoji najmanje dva sata iako bi kod većine idealno bilo – preko noći.

Marinada od kefira

U dublji lonac stavite kilogram narezanog luka, sol, papar i rusku mješavinu začina hmeli-suneli (korijander, bosiljak, kopar i peršin). Dodajte meso, promiješajte pa ga prelijte kefirom. Poklopite, dobro protresite i stavite neka stoji.

Marinada s mineralnom vodom

U duboki lonac stavite meso pa ga prekrijte s pola kilograma luka. Dodajte žlicu maslinovog ulja, 4 do 5 češnja češnjaka, sol, papar i začine po želji. Prelijte gaziranom mineralnom vodom i svakako ostavite neka stoji cijelu noć u tome.

Marinada s majonezom

U posudu stavite komade mesa i začinite ih po ukusu, dobro promiješajte i ostavite 15 minuta. Nakon toga dodajte pola litre majoneze i na vrh stavite 5 velikih glavica luka, naravno, narezanih. Meso bi u ovoj marinadi trebalo stajati barem 4 sata.

Marinada s pivom

Za ovu marinadu je preporuka koristiti što kvalitetnije pivo, po mogućnosti neko fino craft. Također, imajte na umu da gorko pivo daje oštriji okus mesu. Ovu marinadu Rusi najčešće koriste za pripremu ražnjića, koje pripremaju od vratine, ali i drugih vrsti mesa.

Meso osušite papirnatom salvetom pa ga narežite za ražnjiće. U posudu stavite luk, meso, začine (osim soli). Promiješajte i ostavite na sobnoj temperaturi 40 minuta. Ponovno promiješajte pa dodajte litru piva. Neka stoji najmanje tri sata, a sol dodajte neposredno prije pečenja.

Marinada s limunom

Meso istucite, stavite u posudu pa dodajte dvije glavice luka, sol i papar (preporuka je koristiti papar u zrnu). Potom razrežite jedan veći limun na dva do 4 dijela, sok iscijedite po mesu pa ubacite i koru. Dobro promiješajte i ostavite da miruje 4 sata. Pritisnite meso s nečim teškim dok stoji.

Marinada s octom

Od octa meso bude vrlo mekano, posebno svinjetina, a uz to dobiva fini blagi slatkasto-gorkasti okus. Narezano meso stavite u posudu koja ne smije biti od aluminija. Dodajte dva veća luka, sol, papar i ostale začine po ukusu. U drugoj posudi pomiješajte dvije čaše vode i dvije žlice octa pa dodajte mesu. Ostavite sat do dva na hladnom mjestu. Kod ove marinade ne ostavljajte meso da stoji dulje nego je navedeno.

Marinada s lukom i uljem

Pola kilograma luka izrežite i zgnječite. Potom u lonac složite meso, posolite, dodajte začine i luk te dobro promiješajte da luk pusti sok (neki kod ove marinade luk usitne u sjeckalici). Ostavite desetak minuta pa dodajte 2 do 3 žlice maslinovog ulja, promiješajte. Neka meso u ovoj marinadi stoji barem 4 sata, iako bi najidealnije bilo preko noći.

Napomena: Posuda u kojoj meso stoji u marinadi ne bi smjela biti aluminijska. Tekućinom koja ostane prelijevajte meso tijekom pečenja na roštilju.

Trikovi za savršeni roštilj:

  • Savršena temperatura: Teletina, piletina i riba peku se na umjereno ugrijanom roštilju
  • Sočno meso: Na pečeni odrezak stavite žličicu maslaca
  • Začinite meso krupnom solju koja će stvoriti slasnu koricu na odresku
  • Ne okrećite meso svakih nekoliko minuta. Svaki puta kada odrezak okrenete na roštilju, s njega kapaju sokovi koji ga čine sočnim. Tek nakon nekoliko minuta okrenite namirnice hvataljkama.
  • Odlučite li se za pripremu ribe, utrobu joj napunite smjesom suhih začina – ružmarinom, origanom i kaduljom. Prstima gurnite začine prema glavi da ne bi ispadali. Riba se peče na umjereno ugrijanom roštilju, a i zarežite je na nekoliko mjesta.
  • Osvježavajući preljev: Pikantno meso s roštilja, poput ljutih kobasica, poslužite uz omiljenu sezonsku salatu koju prelijte preljevom od jogurta. Pomiješajte jogurt, malo vrhnja, majonezu, sol, papar i zgnječeni češnjak. Možete dodati i sitno sjeckane kapare ili inćune, ali u tom slučaju smanjite količinu soli.
  • Najbolja marinada: U marinadu uz ulje i limun možete dodati med, hren, senf, tabasco, vino…
  • Povrće sa žara: Začine povrću dodajte na kraju, a prije pečenja premažite ga uljem
    Mirisna riba: Krumpir i ribu na roštilju pecite u foliji

(www.icv.hr, 24sata.hr)