Ljubitelji tradicije pamte kruh s krumpirom koji se pekao u pekarama, a zbog krumpira imao je produženi rok trajanja. Stoga ne čudi i ovaj recept koji smo pronašle u rukopisima virovitičkih domaćica. Papirići koji su se rezali iz rukopisnih bilježnica uz zapisano prezime pratili su kruh do pekare i natrag. Tako smo riješile zagonetku neobično izrezanih listova u više bilježnica s receptima. Pripomogao nam je jedan ljubitelj kruha od krumpira. Uživajte s obitelji i prijateljima u domaćim okusima ovog zanimljivog kolača od krumpira.

35 dag brašna
15 dag masti
30 dag krumpira skuhanih u ljusci
15 dag šećera
1 cijelo jaje
malo soli
malo sode bikarbone
malo cimeta
malo mljevenih klinčića
kora limuna
domaći pekmez

Protisnute tople krumpire izmiješati s brašnom, masti, šećerom, jajem, soli, sodom i mirodijama. Tijesto prepoloviti, stanjiti i polovicu složiti u namašćenu tepsiju. Premazati pekmezom, pokriti drugom polovicom tijesta i peći do blago rumene boje. A za kraj, “pečeno posipaj šećerom i hladno u četvorine poreži”.

(www.icv.hr; jj, pljm)