Iako nam zamrzivač može uštedjeti novac i smanjiti bespotrebno bacanje hrane, važno je znati i kako sigurno odmrzavati namirnice, posebno meso.Treba li ga preko noći ostaviti vani ili u hladnjaku? Smije li i smrznuto kuhati? Je li ga sigurno odmrzavati u mikrovalnoj? Nekoliko je načina odmrzavanja mesa – piše Express, a prenosi Večernji
Prvo što trebate je maknuti ga s plastičnih ili papirnatih podložaka u koje je upakirano, a zatim ga staviti na tanjur kako kemikalije s plastike ne bi prešle na meso. Meso se priprema odmah nakon odmrzavanja, a to je najbolje napraviti tako da ga se preko noći ostavi u hladnjaku; što je ujedno i najsigurnija metoda. Treba ga izvaditi iz vrećice ili ambalaže i staviti na tanjur, kako sokovi ne bi kapali po ostalim namirnicama i širili bakterije.
Kad ste u žurbi i nemate cijelu noć, stručnjaci preporučuju da se meso odmrzne pod hladnom vodom ili u mikrovalnoj pećnici.
Hladnjak je, dakle, najsigurnije mjesto za odmrzavanje svih vrsta mesa, i to njegov donji. Brzina odmrzavanja u hladnjaku ovisi naravno o količini mesa pa se npr. kilogram mljevene govedine može odmrzavati cijeli dan tj. noć, a veći komadi mesa s kostima i do dva, tri dana.
Hladnom vodom možete odmrzavati meso tako da ga stavite u plastičnu vrećicu, a zatim ga potopite u posudi s hladnom vodom ili ga pak stavite pod mlaz hladne vode iz pipe. U prvom slučaju vodu treba mijenjati svakih pola sata, kako bi ostala hladna i kako bi se meso brže otopilo. Oko pola kilograma mesa pod vodom će se potpuno otopiti za sat vremena.
Mikrovalna je najbolja opcija kad ste u žurbi, no treba biti oprezan. Meso u mikrovalnoj će se vrlo brzo odmrznuti, ali ne ravnomjerno kao u hladnjaku ili u hladnoj vodi. U nekim se slučajevima neki dijelovi mesa mogu čak i skuhati i isušiti, dok se ostali dijelovi još odmrzavaju. Zato meso koje odmrznete u mikrovalnoj pećnici morate odmah skuhati.
Smatra se da je meso sigurno za kuhanje bez odmrzavanja i da će mu trebati otprilike 50% dulje od preporučenog vremena za potpuno odmrznuto meso. Određene je komade lakše kuhati smrznute od drugih, primjerice, svinjski kotleti, janjeći kotleti i odresci prilično su jednostavni, dok goveđe meso zahtjeva duže vrijeme kuhanja.
(vecernji.hr, foto: ilustracija)