Osim toplijeg i ugodnog vremena, s danima ožujka došla nam je i sezona medvjeđeg luka. Poznata i kao divlji češnjak, ova samonikla šumska biljka je, osim po intenzivnom mirisu, poznata i popularna i zbog svojih mnogih zdravstvenih svojstava. Naime, medvjeđi luk je bogat antioksidansima, pomaže kod visokog tlaka i smanjuje razinu kolesterola u krvi. Njegovi listovi su bogati vitaminom C i karotenima, a lukovice sadrže alicin, moćan spoj koji djeluje protugljivično i antivirusno, između ostalog.

S obzirom na miris i okus, omiljeni je sastojak i u kulinarstvu. Kako biste maksimalno iskoristili kratko vrijeme u kojemu je ova svestrana biljka prisutna i na našem području, pripremili smo za vas tri vrlo jednostavna i ukusna recepta čija glavna zvijezda je upravo medvjeđi luk.

Sirni namaz od medvjeđeg luka

Sastojci:

  • 1 pakiranje krem sira
  • 4 do 6 listova medvjeđeg luka
  • sol

Priprema:

Medvjeđi luk usitnite u blenderu ili ga, ukoliko nemate blender, narežite na što manje komadiće. Tako usitnjen, dodajte ga u posudicu u koju ste stavili po ukusu posoljen krem sir, te dobro promiješajte.

Osim na tostiranom kruhu, ovaj namaz može poslužiti i kao dip za slane grickalice ili svježe povrće.

Krem juha od medvjeđeg luka

Sastojci:

  • 200 g listova medvjeđeg luka
  • 500 g krumpira
  • 50 g maslaca
  • 2 crvena luka
  • 2 l povrtnog temeljca
  • 4 žlice vrhnja

Priprema:

U velikom loncu rastopite maslac, dodajte narezani crveni luk i pirjajte dok luk ne omekša. Dodajte krumpir narezan na kockice, prelijte povrtnim temeljcem i kuhajte dok se krumpir ne skuha. Narezani medvjeđi luk dodajte u zdjelu s krumpirom, kuhajte par minuta dok medvjeđi luk ne omekša. Skinite sa vatre i pustite da se ohladi. Izradite štapnim mikserom te vratite na laganu vatru. Umiješajte vrhnje, dodajte soli i papra po okusu i poslužite.

Za dodatnu teksturu i okus u juhu možete ubaciti krutone i koju žličicu vrhnja.

fotoPixabay

Pesto od medvjeđeg luka

Sastojci:

  • 80 g listova medvjeđeg luka
  • 40 g pinjola
  • 40 g parmezana
  • četvrtina šalice maslinovog ulja
  • žličica soli

Priprema:

Tostirajte pinjole par minuta u tavi na srednjoj vatri. U blenderu ili s mikserom izradite sve sastojke. Ukoliko volite da se više osjeti tekstura umaka, miksajte kraće vrijeme, a ako ste više fan kremastih tekstura miksajte nešto duže. Osim kao umak, pesto se može koristiti kao namaz na kruhu ili kao „podloga“ umjesto rajčice na pizzi.

Ako ga nećete koristiti odmah, ulijte ga u staklenu posudicu i dolijte još malo maslinovog ulja kako bi vam trajao što dulje.

(www.icv.hr, eat)