Ovo je idealan ljetni desert jer je brz, jednostavan i uključuje zrelo ljetno voće!
Ova pita od breskva ima sve okuse klasične ljetne pite, bez poteškoća i gnjavaže sastavljanja i pečenja domaće kore za pitu. Lagana korica ima dvostruku funkciju te služi kao mrvice na vrhu. Kora nalik prhkom tijestu uparena je s kremastim nadjevom od breskve. Ovo je idealan ljetni desert jer je brz, jednostavan i uključuje zrelo ljetno voće, prenosi Simply Recipes.
Upotrijebite svoja osjetila da odredite kada je breskva zrela – trebala bi mirisati slatko i mirisno, a kora će imati duboku žutu nijansu. Kad se lagano pritisne, meso će malo opustiti, ali ne smije biti pretjerano mekano. Ovisno o tome koliko su breskve čvrste i koliko je topla vaša kuhinja, nezrelim breskvama može trebati i do tjedan dana da sazru. Kako biste ubrzali proces, stavite breskve u papirnatu vrećicu. Papirnata vrećica će uhvatiti prirodni plin etilen koji breskve oslobađaju, što ubrzava proces sazrijevanja.
Najbolji način za sazrijevanje breskvi je čuvanje na kuhinjskom pultu na sobnoj temperaturi. Ako niste spremni za korištenje zrelog voća, breskve prije upotrebe možete nekoliko dana čuvati u hladnjaku. Niska temperatura hladnjaka usporava proces zrenja. Zrele breskve mogu se i zamrznuti. Najbolji način da to učinite je da breskvama izvadite koštice i narežete ih na kriške te zamrznete na plehu obloženom papirom za pečenje, a zatim prebacite u vrećicu za zamrzavanje. Tako mogu stajati do 3 mjeseca.
SASTOJCI
Za koru:
230 g višenamjenskog brašna
150 g šećera
1/2 žličice soli
1/4 žličice mljevenog cimeta
12 žlica hladnog neslanog maslaca
2 žličice ekstrakta vanilije
Za nadjev od breskvi:
1 veliko jaje
1/4 šalice kiselog vrhnja
100 g šećera
1 žlica višenamjenskog brašna
2 žličice ekstrakta vanilije
1/4 žličice mljevenog cimeta
1/4 žličice soli
3 breskve srednje veličine (oko pola kilograma), bez koštica i tanko narezane
Upute:
1. Stavite rešetku u sredinu pećnice i zagrijte pećnicu na 190°C. Podmažite dno i stranice četvrtaste tepsije maslacem. Obložite dno i dvije strane tepsije komadom papira za pečenje.
2. U velikoj zdjeli pomiješajte brašno, šećer, sol i cimet. Dodajte hladni maslac narezan na kockice i ekstrakt vanilije i prstima utrljajte maslac u suhu smjesu dok se ne drži zajedno kada se stisne. Odvojite 3/4 šalice smjese koju ćete koristiti za posip od mrvica.
3. Preostalu smjesu prebacite u pleh i utisnite u jednoličan sloj. Ostavite sa strane dok pripremate nadjev od breskvi.
4. U srednjoj posudi umutite jaje, kiselo vrhnje, šećer, brašno, ekstrakt vanilije, cimet i sol tako da se sjedine. Dodajte narezane breskve u smjesu i promiješajte.
5. Fil od breskvi ravnomjerno rasporedite po kori.
6. Ravnomjerno pospite 3/4 šalice posipa od mrvica po smjesi breskvi. Da biste formirali veće komade mrvica, stisnite smjesu u ruci prije posipanja. Većina komada trebala bi biti veličine graška.
5. Pecite dok ‘crumble’ ne dobije blijedozlatnu boju i ne bude hrskav, oko 50 minuta. Stavite tepsiju na rešetku i ostavite da se ohladi najmanje 1 sat prije rezanja i posluživanja.
6. Pita se može držati u hermetički zatvorenoj posudi na sobnoj temperaturi do 5 dana ili u hladnjaku do tjedan dana. Nakon što su izrezane na kvadrate, ove pločice se mogu smrzavati do 3 mjeseca.
(vecernji.hr)