Svi znamo da je cvjetača iznimno zdrava namirnica pa nije naodmet isprobati ju na neki drugačiji način. Donosimo recept OPG-a Crljen za cvjetaču u pivskom tijestu.

SASTOJCI 

  • 1 kg sirove, nekuhane cvjetače

Za pivsko tijesto

  • 2 dcl piva
  • 4 jaja
  • 200 g glatkog brašna + brašno za paniranje

PRIPREMA

  1. Razmutite jaja i dodajte pivo, može i ostatak piva od jučer, ali onda pola pivo pola mineralna voda (zbog mjehurića). Kratko umutite.
  2. Polagano dodajte brašno uz miješanje. Smjesa ne smije biti gusta, nego kao smjesa za palačinke. Dobro razmutite da ne ostanu grudice brašna
  3. U vrećicu stavite cvjetaču i brašno, zavežite te protresite. Na taj način nećete zaprljati kuhinju brašnom. Ostatak brašna možete upotrijebiti za pripravu već opisanog pivskog tijesta.
  4. Otvorite vreću protresite suvišno brašno s cvjetače i uvaljajte ga dobro sa svih strana u pivsko tijesto.
  5. U fritezi ugrijte masnoću na 180°C ili dobro ugrijte masnoću u većoj posudi. Lagano ocjedite višak pivskog tijesta sa cvjetače te ga ubacite u masnoću.
  6. Pržite toliko dok cvjetača ne ispliva i dobije zlatnu boju.
  7. Pohanu cvjetaču izvaditi iz ulja za prženje i ostaviti na papirnati ubrus da se ocijedi, te odmah dobro posoliti.

Savjet plus: na ovaj način možete pripremiti i cijele šampinjone.

S ovako pripremljenom cvjetačom idealno odgovaraju kuhana riža i krastavci s vrhnjem.

Recept preporučuje OPG Crljen iz Gradine, koji svoje proizvode prodaje na Gradskoj tržnici Virovitica na klupama broj 58, 59, 60, 93 i 94.

Po cvjetaču i sve druge namirnice lokalnih OPG-ova dođite na Gradsku tržnicu Virovitica od ponedjeljka do petka od 6 do 16, a subotom od 6 do 15 sati.

(www.icv.hr)