Svi znamo da je cvjetača iznimno zdrava namirnica pa nije naodmet isprobati ju na neki drugačiji način. Donosimo recept OPG-a Crljen za cvjetaču u pivskom tijestu.
SASTOJCI
- 1 kg sirove, nekuhane cvjetače
Za pivsko tijesto
- 2 dcl piva
- 4 jaja
- 200 g glatkog brašna + brašno za paniranje
PRIPREMA
- Razmutite jaja i dodajte pivo, može i ostatak piva od jučer, ali onda pola pivo pola mineralna voda (zbog mjehurića). Kratko umutite.
- Polagano dodajte brašno uz miješanje. Smjesa ne smije biti gusta, nego kao smjesa za palačinke. Dobro razmutite da ne ostanu grudice brašna
- U vrećicu stavite cvjetaču i brašno, zavežite te protresite. Na taj način nećete zaprljati kuhinju brašnom. Ostatak brašna možete upotrijebiti za pripravu već opisanog pivskog tijesta.
- Otvorite vreću protresite suvišno brašno s cvjetače i uvaljajte ga dobro sa svih strana u pivsko tijesto.
- U fritezi ugrijte masnoću na 180°C ili dobro ugrijte masnoću u većoj posudi. Lagano ocjedite višak pivskog tijesta sa cvjetače te ga ubacite u masnoću.
- Pržite toliko dok cvjetača ne ispliva i dobije zlatnu boju.
- Pohanu cvjetaču izvaditi iz ulja za prženje i ostaviti na papirnati ubrus da se ocijedi, te odmah dobro posoliti.
Savjet plus: na ovaj način možete pripremiti i cijele šampinjone.
S ovako pripremljenom cvjetačom idealno odgovaraju kuhana riža i krastavci s vrhnjem.
Recept preporučuje OPG Crljen iz Gradine, koji svoje proizvode prodaje na Gradskoj tržnici Virovitica na klupama broj 58, 59, 60, 93 i 94.
Po cvjetaču i sve druge namirnice lokalnih OPG-ova dođite na Gradsku tržnicu Virovitica od ponedjeljka do petka od 6 do 16, a subotom od 6 do 15 sati.
(www.icv.hr)