Umak od krumpira je jednostavno starinsko jelo. Pripremali su ga naši stari od ostataka nedjeljnog ručka, s dodatkom jednostavnih namirnica kojih je uvijek bilo pri ruci.
Sastojci:
- 400 g pire krumpira
- 4 dl juhe/temeljca ili vode
- 2-3 jušne žlice ili 20 g škrobnog brašna ili oštrog brašna
- 1 mala žlica ili 2,5 g slatke paprike
- 100 g luka
- 1 dl vrhnja za kuhanje
- 0,3 dl octa
- 2 jušne žlice ili 50 g masti ili 1 dl ulja
- 2 male žlice Vegete ili 15 g Vegete
- 1/4 male žlice ili 1 g papra
- sol po želji
- ostaci kuhanog ili pečenog otkoštenog mesa
Priprema:
Luk za umak od krumpira isjeckajte sitno i samo ga kratko prepržite na masti, tek toliko da uvene i počne žutjeti. Dok se luk dinsta, zdrobite hladni pire krumpir vilicom. Naravno možete i pire skuhati tek pred spremanje umaka od krumpira.
Dok luk počne mijenjati boju na žuto, posipajte ga oštrim brašnom i crvenom slatkom paprikom. Sjedinite sve uz stalno miješanje 2-3 min na laganoj vatri. Nemojte da brašno ili paprika počnu zagarati. Umjesto klasične zaprške s brašnom može se dodati pred kraj kuhanja škrobno brašno koje se lakše probavlja nego brašno, a takvo je jelo pogodno i za bezglutensku prehranu. Dodajte ga toliko (razmućenog u malo tople vode ili juhe) da dobijete željenu gustoću umaka od krumpira.
Podlijte budući umak s mesnim temeljcem, procijeđenom juhom ili u nedostatku samo vodom. Poseban tek umaku od krumpira daje juha u kojoj su se kuhali rezanci. Pjenjačom dobro promiješajte umak da nema grudica. Ako vam je sve teško miješati, dodajte još tekućine. Dodajte pire krumpir i sve dobro umiješajte pjenjačom da dobijete glatku masu. Dodajte Vegetu i papar te uz stalno miješanje kuhajte 15 minuta da umak od krumpira postigne konzistenciju kao gusti jogurt. Ako imate meso, nasijecite ga na kockice te umiješajte u njega. Neka sve zakipi pa dodajte vrhnje za kuhanje, te uz stalno miješanje pustite da zavrije. Radite li umak od krumpira bez zaprške, dodajte sada razmućeno škrobno brašno.
Na kraju dolazi najbitnija stvar, u umak od krumpira dodajte obični alkoholni ocat. Ocat nikako ne stavljajte, kao i inače pri kuhanju drugih jela s krumpirom, za vrijeme kuhanja nego tek na kraju budući da ocat produljuje vrijeme kuhanja krumpira. U ovisnosti koliko pire krumpir bio slan, dosolite još soli po potrebi. Pošto ovaj umak odlično odgovara ako je kiseliji, slobodno kod serviranja dodajte još malo octa direktno u tanjur.
Umak od krumpira pustite 10 minuta da odstoji, vidjet ćete da će se malo zgusnuti, kao gris. Tada je najbolji za serviranje. Ovo jelo od ostataka krumpira je prilično zasitno, tako da je gornja količina namirnica, plus 300 g mesa, dovoljna za 2-3 osobe kao glavno jelo.
Recept preporučuje OPG Željko Pavić iz Korije, koji svoje proizvode prodaje na Gradskoj tržnici na klupama broj 48, 49 i 50.
Po krumpir i sve druge namirnice naših lokalnih OPG-ova dođite na Gradsku tržnicu Virovitica od ponedjeljka do petka od 6 do 16, a subotom od 6 do 15 sati.
(www.icv.hr)