Blitva osigurava nutrijente koji mogu povoljno regulirati visoki krvni tlak i povoljno utječu na kardiovaskularno zdravlje, reduciraju štetno djelovanje slobodnih radikala na mnoge organe u organizmu te imaju protuupalno djelovanje, ublažavaju grčeve u mišićima i migrene. Jedemo ju na razne načine, no jeste li kada probali napraviti palačinke? Donosimo recept:

Sastojci 

  • 1 vezica blitve
  • 150 g pšenično bijelo brašno
  • 2 domaća kokošja jaja
  • 2,5 dl punomasnog mlijeka
  • 1 mala žlica praška za pecivo
  • 1 prstohvat soli

Sastojci za nadjev

  • 250 g svježeg kravljeg sira
  • 100 g kiselog vrhnja(20% masti)
  • 1 kom slatka paprika
  • 8 kom cherry rajčice
  • Listovi vlasca
  • sol
  • svježe mljeveni papar
  • čili u prahu
  • 100 g pureće šunke tanko narezane, narezak

Priprema

  1. Blitvu očistiti, oprati i kratko blanširati. Ohladiti pod mlazom hladne vode, jako sitno nasjeckati ili izmiksati u kašu.
  2. Izmiješati sve sastojke za palačinke pa umiješati blitvu i ostaviti u hladnjaku na pola sata.
  3. Za to vrijeme napraviti nadjev. Izmiješati sir i vrhnje u kremastu smjesu. Nasjeckati papriku i rajčice, dodati ih u sir i začiniti po želji pa staviti nadjev da se ohladi. Nadjev možete napraviti i ranije da se sastojci bolje prožmu.
  4. Ispeći palačinke i pustiti ih da se ohlade.
  5. Kada su se ohladile, namazati nadjev preko pola palačinke, na svaku palačinku staviti jednu šnitu pureće šunke tako da ju prerežemo na pola i stavimo vodoravno na nadjev i zarolamo.
  6. Kada su rolice gotove, staviti u hladnjak ili zamrzivač da se stegnu. Kada su se rolice stegnule, izrezati ih u željenje oblike i poslužiti.

Recept preporučuje OPG Ruže Knežević iz Dugog Sela Lukačkog, koja svoje proizvode prodaje na Gradskoj tržnici Virovitica na klupi broj 35.

Po blitvu i sve druge namirnice naših lokalnih OPG-ova dođite na Gradsku tržnicu Virovitica od ponedjeljka do petka od 6 do 16, a subotom od 6 do 15 sati.

(www.icv.hr)