Borovnice su slatke, zdrave, hranjive i veoma popularne. Često označene kao “super hrana”, a sadržavaju vrlo malo kalorija, Svrstane su među najhranljivije vrste bobičastog voća. Dokazano je da 148 grama borovnica sadrži 4 grama vlakana i visoke postotke vitamina C, vitamina K i mangana. Jedna mjerica ove voćke sadrži samo 84 kalorije, te 15 grama ugljikohidrata.
Zato su svoj recept za pripremu soka i džema od borovnice s nama podijelili iz OPG-a Valentina Lovro iz Vukosavljevice, koja ga priprema po domaćem receptu.
Sastojci:
- 5 kg borovnica
- 2,5 kg šećera
- 2,5 l vode.
Priprema:
1. Borovnice dobro operite i stavite u veću posudu, te nalijete vode toliko da prekrije svu borovnicu. Kuhajte do ključanja.
2. Nakon toga ih odmah cijedite kroz veće cjedilo. Borovnice lagano kuhačom pritisnite u cjedilu, kako bi istisnuli sok iz njih. Ne cijedite previše borovnice kako bi u borovnici ostalo dovoljno njenih zdravih sastojaka.
3. Borovnicu iz cjedila odvojite za džem, a sok još jednom procijedite kroz sitno cjedilo ili gazu.
4. U sok stavite 1.5 kg šećera i kuhajte do ključanja, tada ih kuhajte još 5 minuta. Za to vrijeme pokupite pjenu koja se stvori na soku. Vruć sok sipajte u vruće sterilne staklene flaše.
5. Boce sterilizirajte u pećnici na 75 stupnjeva Celzijevih. (Optimalno ih je staviti 5 minuta prije punjenja kako bi bile dovoljno tople.) Boce se vruće zatvaraju i tako se mogu čuvati do godinu dana na hladnom i tamnom mjestu.
6. U džem dodajte 1 kg šećera, no ako je potrebno dodajte još šećera (ovisi o ukusu). Kuhajte na laganoj temperaturi, od 45 do 60 minuta uz stalno miješanje i pazite da ne zagori.
7. Vruć džem pakujemo u vruće sterilne staklene teglice i vruće zatvaramo.
Recept preporučuje OPG Valentina Lovro iz Vukosavljevice, koji svoje proizvode prodaje na gradskoj tržnici Virovitica na klupama broj 133 i 134.
Po borovnice i sve druge namirnice lokalnih OPG-ova dođite na Gradsku tržnicu Virovitica od ponedjeljka do petka od 6 do 16, a subotom od 6 do 15 sati. (www.icv.hr)