Ako ne znate što biste danas za ručak i niste za znojenje pored šporeta, OPG Marije Mikac iz Borove podijelio je s nama sjajan recept za ručak bez prženja. Riječ je o kroketama od tikvica.

Sastojci:

  • 2 manje tikvice
  • 1 jaje
  • 2 žlice brašna (bijelo, integralno…)
  • 1 žlica palente
  • 1 žličica ulja
  • 150 – 200 g sira (feta, posni, zrnati …)
  • Začini po ukusu (sol, papar, bosiljak…)

Priprema: 

Tikvice izribati na sitni ribež, posoliti i iscijediti svu vodu. U iscijeđene tikvice dodati začine, jaje, brašno i palentu pa sve promiješati. Zatim dodati i sir, promiješati i žlicom vaditi na papir za pečenje. Peći u pećnici na 200 stupnjeva 20 minuta.

Recept preporučuje OPG Marija Mikec iz Borove, koja svoje proizvode prodaje na gradskoj tržnici Virovitica na klupama broj 131 i 132.

Po tikvice i sve druge namirnice lokalnih OPG-ova dođite na Gradsku tržnicu Virovitica od ponedjeljka do petka od 6 do 16, a subotom od 6 do 15 sati.

MALO KALORIJA, PUNO ZDRAVIH SASTOJAKA

Tikvice imaju malo kalorija, a puno nutrijenata. To je odlična namirnica za mršavljenje jer ispunjava želudac i time daje sitost. Izvrstan su izvor vitamina B i C, mangana i kalija, dok su žute tikvice bogate i beta karotenom.

Većina tih vrijednih tvari nalazi se u kori pa je nemojte guliti s mladih plodova. Svakodnevna konzumacija tikvica hrani organizam dijetalnim vlaknima, koja potiču probavu, sprečavaju zatvor i čiste crijeva od toksina.

Time smanjuju vjerojatnost od pojave raka crijeva, kontroliraju šećer u krvi i smanjuju apetit. Spojevi u tikvici čuvaju zdravlje krvožilnog sustava i snižavaju kolesterol. Zahvaljujući tome smanjuju rizik od ateroskleroze, srčanog i moždanog udara. (www.icv.hr)