Sjemenke bundeve vrlo su hranjive i bogate antioksidansima. Konzumirajte ih jer mogu pomoći u rješavanju nedostataka u prehrani te vas zaštititi od raznih zdravstvenih problema – prenosi ordinacija.hr

Sjemenke bundeve možda jesu male, ali su prepune vrijednih nutrijenata. Konzumiranje samo male količine može vam osigurati znatnu dozu zdravih masti, magnezija i cinka.

Povezuju se s nekoliko zdravstvenih prednosti, uključujući poboljšanje zdravlja srca, prostate i zaštitu od određenih vrsta raka, a njihov bogat sadržaj hranjivih tvari može pružiti i druge zdravstvene prednosti, poput poboljšane energije, raspoloženja i imunološke funkcije.

Ovo su deset znanstveno dokazanih zdravstvenih dobrobiti sjemenka bundeve:

1. Bogate su vrijednim nutrijentima – 28 grama sjemenki bundeve bez ljuske ima otprilike 160 kalorija, koje uglavnom potječu od masti i proteina. Osim toga, porcija od 28 grama sadrži:

  • Ugljikohidrati: 3 g
  • Bjelančevine: 8,6 g
  • Masti: 14 g
  • Vlakna: 1,7 g
  • Mangan: 56% (PDU-preporučeni dnevni unos)
  • Bakar: 42% PDU
  • Magnezij: 40% PDU
  • Fosfor: 28% PDU
  • Cink: 20% PDU
  • Željezo: 14% PDU

Sjemenke bundeve, isto tako, sadrže i neke antioksidanse, male količine kalija, riboflavina i folata.

2. Imaju visok udio antioksidansa – sjemenke bundeve su bogate antioksidansima poput flavonoida i fenolnih kiselina. Isto tako, sadrže male količine vitamina E i karotenoida. Antioksidansi mogu smanjiti upalu i zaštititi vaše stanice od štetnih slobodnih radikala. Iz tog razloga, konzumacija hrane bogate antioksidansima može pomoći u zaštiti od mnogih bolesti. 

3. Smanjuju rizik od određenih vrsta raka – neka istraživanja sugeriraju da sjemenke bundeve mogu sadržavati biljne spojeve koji bi mogli pomoći u zaštiti od razvoja raka. Jedna opservacijska studija pokazala je da je konzumacija sjemenki bundeve povezana sa smanjenim rizikom od raka dojke kod žena u postmenopauzi. Nadalje, jedna je studija otkrila da ekstrakt sjemenki bundeve ima potencijal za usporavanje rasta i širenja stanica raka prostate.

4. Poboljšavaju zdravlje prostate i mjehura – sjemenke bundeve mogu pomoći u ublažavanju simptoma benigne hiperplazije prostate (BPH), stanja u kojem se prostata povećava, što uzrokuje probleme s mokrenjem. Istraživanja pokazuju i da uzimanje sjemenki bundeve ili njihovih proizvoda kao dodataka prehrani može pomoći u liječenju simptoma preaktivnog mjehura. 

5. Imaju vrlo visok udio magnezija – sjemenke bundeve jedan su od najboljih prirodnih izvora magnezija, minerala koji često nedostaje u prehrani mnogih zapadnjačkih populacija. Magnezij je potreban za više od 600 kemijskih reakcija u vašem tijelu. Odgovarajuće razine magnezija također su važne za: kontroliranje krvnog tlaka, smanjenje rizika od bolesti srca, formiranje i održavanje zdravih kostiju, reguliranje razine šećera u krvi. 

6. Utječu na zdravlje srca – sjemenke bundeve dobar su izvor antioksidansa, magnezija, cinka i nezasićenih masti, a sve to može pomoći u održavanju zdravlja srca. Studije na ljudima i životinjama također su pokazale da bučino ulje može smanjiti krvni tlak i razinu kolesterola, dva važna čimbenika rizika za srčane bolesti. Jedna studija na 35 žena u postmenopauzi otkrila je da dodaci bučinog uljasnižavaju dijastolički krvni tlak za 7% i povećavaju razinu HDL (dobrog) kolesterola za 16%. Druga istraživanja sugeriraju da sposobnost bundeve da poveća stvaranje dušikovog oksida u vašem tijelu može biti odgovorna za njezine pozitivne učinke na zdravlje srca. Dušikov oksid pomaže proširiti krvne žile, poboljšavajući protok krvi i smanjujući rizik od rasta plaka u vašim arterijama. 

7. Mogu smanjiti razinu šećera u krvi – jedna studija na zdravim odraslim osobama otkrila je da su oni koji su konzumirali obroke koji sadrže 65 grama sjemenki bundeve imali nižu razinu šećera u krvi nakon obroka bogatog ugljikohidratima. Visok sadržaj magnezija u sjemenkama bundeve mogao bi biti odgovoran za njihov pozitivan učinak na dijabetes. Jedno veliko istraživanje pokazalo je da su ljudi koji su konzumirali najveću količinu magnezija imali 15% manji rizik od razvoja dijabetesa tipa 2 od onih koji su konzumirali najmanju količinu u razdoblju od 28 godina. 

8. Sadrže visok udio vlakana – sjemenke bundeve izvrstan su izvor dijetalnih vlakana. Oljuštene sjemenke sadrže 1,7 g vlakana u jednoj porciji od 28 grama. Prehrana bogata vlaknima važna je za dobro zdravlje probavnog sustava. Osim toga, prehrana bogata vlaknima povezana je sa smanjenim rizikom od bolesti srca, dijabetesa tipa 2 i pretilosti. 

9. Mogu poboljšati kvalitetu sperme – niske razine cinka povezane su sa smanjenom kvalitetom sperme i povećanim rizikom od neplodnosti kod muškaraca. Budući da su sjemenke bundeve bogat izvor cinka, mogu poboljšati kvalitetu sperme. Sjemenke bundeve također su bogate antioksidansima i drugim hranjivim tvarima koje mogu pridonijeti zdravoj razini testosterona i poboljšati cjelokupno zdravlje. 

10. Poboljšavaju san – ako imate problema sa spavanjem, možda biste trebali pojesti malo sjemenki bundeve prije spavanja. Prirodni su izvor triptofana, aminokiseline koja može pomoći u poboljšanju sna. 

Imajte na umu da biste trebali pojesti oko 170 grama sjemenki bundeve kako biste postigli potrebnu količinu triptofana. 

(ordinacija.vecernji.hr, H. A.)