U vizualnom smislu, razlika između glatkog i oštrog brašna uistinu je mala, no ipak je potrebno koristiti određenu vrstu kako biste u konačnici bili zadovoljni rezultatom

Iako je lišeno većeg dijela vitamina i minerala, pšenično brašno u glatkoj ili oštroj formi idealno je za pečenje, piše Tportal.

Za razvučeno tijesto bučnice, sirnice i štrudle koristi se glatko brašno, kao i kod pripreme kruha i peciva te lisnatog tijesta. Oštro brašno, s druge strane, idealno je za pripremu njoka, prhkih i kolača od dizanog tijesta ili pohanje.

I dok su za većinu tipova tijesta ili slastica postavljena jasna pravila o tome kakvo se pšenično brašno koristi, još uvijek se vode polemike oko palačinki. Čini se da u ovom slučaju svatko ima svoj recept i neki kažu da je bolje upotrijebiti glatko, a drugi oštro brašno. Niste li sigurni u to koji tip brašna koristiti, probajte eksperimentirati s pola glatkog i pola oštrog dok ne pronađete formulu koja vam odgovara.

Oštro brašno

  • kolači od dizanog tijesta
  • njoki
  • žličnjaci
  • pohanje
  • keksi
  • palačinke
  • prhki kolači
  • biskviti
  • kuhano tijesto (princes krafne, profiteroli, ekleri)
  • zgušnjavanje variva i umaka

Glatko brašno

  • kruh
  • peciva
  • savijače
  • krafne
  • tjestenina
  • muffini

(tportal.hr)