Na spomen bundeve svi se odmah sjetimo poznatog američkog trenda Halloweena i rezbarenja bundeve. No, bundeva je nekada bila jedna od omiljenih namirnica i najsočnijih deserata naših roditelja, baka i djedova, baš onako jednostavno pečena u pećnici i posuta šećerom.

Iako bundeva (buča ili tikva) i nije neka novost, velik broj ljudi ne zna kako iskoristiti ovu najštedljiviju namirnicu jer se ona može pojesti cijela sve do njezinih koštica. Ovaj mesnati plod raste na svim kontinentima, dolazi u različitim vrstama, veličinama i bojama, a bogata je vitaminima i mineralima te se može pripremati na brojne načine.

Od tradicionalnih do modernih juha, glavnih jela pa sve do deserata, omiljena jesenska namirnica uvijek je odličan odabir za prilog za ručak ili večernju grickalicu dok gledate omiljeni jesenski film. Na vama je da izaberete omiljeno jelo napravljeno od omiljene bundeve.  

1. Juha od bundeve

Sastojci:

  • jedan manji luk
  • 1-2 češnja češnjaka
  • oko 400 grama bundeve narezane na kockice
  • maslinovo ulje
  • voda (oko 7 dcl, ‘od oka’)
  • vrhnje za kuhanje po želji ili kiselo vrhnje
  • muškatni oraščić
  • sol,
  • papar
  • bučino ulje,
  • sjemenke bundeve
  • malo kruha

Priprema:

  1. Bundevu prerežite po pola pa onda polovicu na manje komade. Tako ćete lakše izrezati tvrdu bundevu na kockice koje su vam potrebne za juhu. Žlicom izvadite koštice. Ova juha je odlična i s hokkaido i butternut tikvom.
  2. Nasjeckajte luk na sitno pa ga popržite na maslinovom ulju. Dodajte kockice bundeve i prodinstajte sve zajedno, dodajte protisnuti češnjak, a potom zalijte vodom i pustite da se kuha dok kockice bundeve ne omekšaju. Juhu možete kuhati i u pilećem ili povrtnom temeljcu umjesto samo u vodi, daje više okusa.
  3. Kad se sve skuha i bundeva je dovoljno mekana za miksanje štapnim mikserom, maknite lonac s vatre. Komadiće bundeve cjediljkom prebacite u posudu za miksanje, ali nemojte baciti vodu u kojoj se sve kuhalo! U posudu za miksanje dodajte još sol i papar po želji a začinite i muškatnim oraščićem – odlično paše s okusom bundeve! Štapnim mikserom sve izmiksajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu.
  4. Smjesu zatim vratite u lonac u kojem ste kuhali i pomiješajte s vodom koja vam je ostala. Ako je pregusto, dodajte još vode po potrebi i prokuhajte. Želite li kremastiju juhu, dodajte malo vrhnja za kuhanje ili kiselog vrhnja i još malo prokuhajte sve zajedno.
  5. Poslužite toplu juhu s nekoliko kapi bučina ulja i očišćenim sjemenkama bundeve te prepečenim kruščićima.

2. Juha od cikle i butternut tikve

Sastojci za 5-6 tanjura guste juhe:

  • pola srednje velike ili jedna manja butternut tikva nasjeckana na kockice
  • 3 manje glavice cikle
  • pola glavice luka
  • malo ulja za dinstanje
  • kocka za juhu
  • začini: sol, papar, muškatni oraščić, može i kopar ako imate, odlično se slaže s ciklom
  • voda za kuhanje
  • malo mlijeka
  • malo kiselog vrhnja (za posluživanje)

Priprema:

  1. Na sitno nasjeckani luk popržite na ulju dok se ne zažuti.
  2. Dodajte na kockice narezanu tikvu i malo dinstajte, a onda zalijte vodom tako da pokrije kockice, da se kuhaju.
  3. Ako imate sirovu ciklu, prethodno je skuhajte zatim nasjeckajte na kockice i dodajte u lonac.
  4. Po potrebi dodajte još malo vode, a kad sve zavrije, dodajte i kocku za juhu i kuhajte dok svi sastojci ne omekšaju.
  5. Štapnim mikserom (ili u blenderu) bundevu i ciklu izmiksajte dok ne dobijete glatku smjesu, posolite, popaprite i dodajte malo muškatnog oraščića, kopra ili nekih drugih začina po vašem izboru.
  6. Ovisno o gustoći koju dobijete, dodajte još malo vode pa prokuhajte sve zajedno dok ne provrije, a možete dodati i malo mlijeka za kremastiju teksturu.
  7. Poslužiti toplu juhu uz komad prepečenog kruha, pogače ili slično. U juhu po želji dodati žlicu kiselog vrhnja.

3. Varivo od pečene bundeve

Sastojci:

  • 400 grama bundeve narezane na kockice
  • 100 grama kukuruza
  • 1 manji luk
  • 2 češnja češnjaka
  • 1 poriluk
  • 2 crvene rog paprike
  • 2-3 žlice maslinovog ulja
  • sol
  • papar
  • žlica origana (ili količina po ukusu)
  • žličica kima
  • 1/3 žličice chilija
  • žličica crvene paprike (slatke)
  • žličica kurkume
  • kocka za juhu otopljena u vodi
  • žlica brašna

Priprema:

  1. Nasjeckati bundevu na kockice i ispeći ih u pećnici na papiru za pečenje, posuto s malo soli i maslinova ulja. Peći 20-ak minuta.
  2. U međuvremenu nasjeckati luk na sitno, papriku na kockice, poriluk na trakice.
  3. U litri zagrijane vode otopiti pola kocke za juhu.
  4. Luk popržiti na maslinovom ulju. Dodati papriku i malo dinstati. Dodati začine: chilli i kim. Promiješati. Dodati bundevu, poriluk i kukuruz i još malo dinstati a zatim dodati protisnuti ili na sitno nasjeckan češnjak i sve promiješati dok češnjak fino ne zamiriši.
  5. Dodati vodu u kojoj je otopljena kocka za juhu i sve promiješati, pustiti da zavrije i kuhati 15-20 minuta.
  6. Dodati žličicu crvene paprike, po želji i žličicu kurkume. Po potrebi dodavati još vode, a pri kraju kuhanja u šalicu odvojiti malo vode od kuhanja i u njoj otopiti žlicu brašna, a zatim sve dodati u varivo i promiješati.
  7. Posoliti i popapriti po želji, a na kraju dodati žlicu origana (ili količina po želji).
  8. Poslužiti uz neki fini kruh, ako želite i uz žlicu vrhnja u tanjuru da malo razblaži okus chillija.

4. Zobena kaša s bundevom

Sastojci za 3 zdjelice:

  • 250-300 grama zobenih pahuljica
  • 300 ml vode
  • 300 ml mlijeka
  • 1 velika žlica meda
  • prstohvat soli
  • žličica ekstrakta vanilije
  • začini: žličica cimeta i pola žličice muškatnog oraščića
  • 150 g pirea od bundeve (savjet: tikvu ispecite, ogulite i od nje štapnim mikserom napravite pire, možete ga i zamrznuti i kasnije brzo koristiti) 

Priprema:

  1. Sve sastojke pomiješajte u jednom loncu i zagrijte na laganoj vatri. Nakon što zavrije, kuhajte oko 5 minuta uz stalno miješanje da se sve ne zalijepi za dno lonca, dok se smjesa ne zgusne.
  2. Poslužite još toplo u zdjelice, uz nezasoljene bućine sjemenke ili pak slatke bućine sjemenke, a dobrodošla je i žlica hladnog šlaga.

5. Rižoto s bundevom i bukovačama

Sastojci za dvije osobe:

  • luk (1 manja glavica ili pola velike)
  • 2 češnja češnjaka na kockice nasjeckana bundeva (20-250 grama, ili količina po želji sitno narezane gljive bukovače, možete dodati i malo šampinjona (oko 200 grama)
  • 1 šalica riže (oko 150 ml)  
  • kocka za juhu (za temeljac)  
  • malo slanine (po želji)  
  • 3 žlice vrhnja za kuhanje  
  • začini: sol, papar, muškatni oraščić, peršin, parmezan 

Priprema:

  1. Na maslinovom ulju popržite luk. Kad se luk zastakli, dodajte mu bukovače. Sve zajedno malo prodinstajte pa dodajte kockice bundeve.
  2. Posolite i popaprite po želji, a zatim dodajte protisnuti češnjak i sve još malo promiješajte, a onda zalijte vodom u kojoj ste prethodno otopili kokošju ili povrtnu kocku.
  3. Kuhajte na srednje jakoj vatri uz dodavanje temeljca po potrebi.
  4. Na samom kraju kuhanja dodajte 2-3 žlice vrhnja za kuhanje da rižoto dobije na kremoznosti, ali ne previše, da mliječni okus ne preuzme cijelo jelo.
  5. U međuvremenu na posebnoj tavici popržite sitno nasjeckanu slaninu i dodajte u rižoto. Dobit će finu aromu i hrskavost. Ako ne volite slaninu ili želite jelo bez mesa, ovaj korak preskočite.
  6. Začinite po želji
  7. Poslužiti uz malo parmezana.

6. Brownies s bundevom i sirom

Za tijesto:

  • 3 šalice brašna (šalicu zapremine 150 ml)
  • pola žličice soli
  • 2 žličice praška za pecivo
  • 1 šalica sirovog kakaa (nezaslađeni, tamni)
  • 4 jaja
  • 1 šalica otopljenog i ohlađenog maslaca
  • 1 šalica šećera ili meda
  • 2 žličice ekstrakta vanilije
  • 3/4 šalice mlijeka
  • 1 žličica cimeta
  • 1 šalica komadića čokolade 

Za kremu:

  • 250 grama mascarpone sira (ili nekog drugog kremastog sira, neslanog, mazivog)
  • 150 grama pirea od bundeve
  • 75 grama šećera u prahu
  • žličica ekstrakta vanilije
  • začini: cimet, mljeveni đumbir, muškatni oraščić, mljeveni klinčić (od svega po malo, cimeta najviše)

Priprema:

  1. Istopite maslac na laganoj vatri i ostavite ga da se malo prohladi.
  2. U jednoj zdjeli pomiješajte suhe sastojke: brašno, sol, cimet, kakao, prašak za pecivo.
  3. U drugoj zdjeli mikserom zamutite jaja dok ne postanu pjenasta. Dodajte šećer ili med, vaniliju, mlijeko i otopljeni i ohlađeni maslac i opet izmiješajte.
  4. Suhe sastojke dodajte u mokre i sve lijepo izmiješajte dok ne nastane jednolična struktura. Na kraju dodajte nasjeckane komadiće čokolade.
  5. Obložite tepsiju papirom za pečenje i zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva.
  6. Dok se pećnica grije, pripremite kremu od sira i bundeve: pomiješajte mascarpone, šećer u prahu, ekstrakt vanilije i začine, dodajte pire od bundeve i sve mikserom sjedinite u jednoličnu, kremastu smjesu.
  7. Na papir za pečenje ravnomjerno rasporedite smjesu za browniese, a na nju stavite smjesu sira i bundeve. Vilicom malo izmiješajte gornji i donji dio, tako da nastanu lijepe šare na kolaču.
  8. U prethodno zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva pecite kolač oko 35 minuta.

7. Špageti tikva s mesnim okruglicama i umakom od rajčice

Tikva:

  • Jedna špageti tikva
  • malo maslinovog ulja
  • sol i papar

Priprema:

  1. Špageti tikvu prerežite na pola po dužini. Iz sredine izvadite koštice i ono vlaknasto iz sredine.
  2. Zatim obje polovice poškropite maslinovim uljem, posolite i popaprite po želji, i stavite peći u pećnicu zagrijanu na oko 200 stupnjeva.
  3. Tikva se treba peći otprilike 30 minuta, a znat ćete je li gotova tako da vilicom probate ubosti ‘meso’ tikve. Ako vidite da se od njega već rade rezanci i odvajaju od kore, to znači da je gotova, a ako je još tvrdo, pecite još neko vrijeme.
  4. Kada je tikva pečena, izvadite ju iz pećnice, a kad se malo prohladi, vilicom stružite meso. Vidjet ćete da će biti u obliku rezanaca. 

Za mesne okruglice (jedan obrok za dvije osobe):

  • oko 200 grama mljevenog purećeg mesa
  • 1 jaje
  • 2 žlice svježeg sira
  • žličica soli
  • malo papra
  • 1-2 žlice limunovog soka
  • par listova svježeg bosiljka
  • 2 žlice krušnih mrvica (ako želite)
  • malo luka isjeckanog na sitno
  • 1-2 češnja češnjaka

Postupak:

  1. Mljeveno meso pomiješati s jednim jajetom, soli, paprom, limunovim sokom, lukom, češnjakom, bosiljkom i krušnim mrvicama i rukom izmiješati.
  2. Dodati svježi sir i još malo promiješati.
  3. Rukama izraditi male mesne okruglice, tako male da stanu u sredinu dlana.
  4. Okruglice poslagati na pleh obložen papirom za pečenje i peći u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva oko pola sata. Možete ih ispeći i na tavi na ulju ako želite.

Sastojci za umak:

  • 4-5 rajčica ili konzerva pelata
  • pola glavice luka
  • 2 češnja češnjaka
  • malo vode
  • sol, papar, začini – bosiljak/origano/majčina dušica/peršin/što god volite

Priprema:

  1. Ako pripremate umak od svježih rajčica, rajčice operite, izrežite im sredinu i cijele ih stavite na 2-3 minute u proključalu vodu. Izvadite ih iz vode i ogulite im kožu. Zatim ih isjeckajte ili usitnite u blenderu/sjeckalici. Ako pak radite s pelatima, ovaj korak preskočite.
  2. Na malo ulja popržite na sitno isjeckani luk. Nakratko dodajte na sitno isjeckan češnjak, a zatim dodajte pelate ili prethodno pripremljene rajčice.
  3. Posolite i popaprite, kuhajte nekoliko minuta.
  4. Pred kraj kuhanja u umak dodajte mesne okruglice i začine.
  5. Umak pospite po rezancima dobivenima iz špageti tikve i poslužite uz malo parmezana.

(www.icv.hr, gastro.24sata.hr)