Kesten je simbol jesenske namirnice, a iako smo ga navikli konzumirati pečenog ili u popularnoj pire, slatkoj varijanti, naša čitateljica Željka preporučila nam je izvrstan recept za umak u slanoj varijanti.
Kaže kako, savršeno paše uz meso, osobito teletinu ili svinjetinu, no možete ga isprobati i za laganije varijante, odnosno piletinu ili puretinu.
Sastojci:
– vrhnje za kuhanje (200 ml)
– temeljac (goveđi ili kokošji) – za podlijevanje
– kesten pire (oko 200 grama, bez šećera)
– par žlica vode
Priprema:
Vrhnje ulijte u tavu, dodajte kesten pire i dobro izmiješajte te lagano dodajte temeljac, uz neprestano miješanje. Gustoću umaka prilagodite svojim afinitetima – dodajte više temeljca i par žlica vode ukoliko želite rjeđi umak.
Poslužite uz odreske koje ste prepekli na tavi s uljem i začinima.
(www.icv.hr)