Kesten je simbol jesenske namirnice, a iako smo ga navikli konzumirati pečenog ili u popularnoj pire, slatkoj varijanti, naša čitateljica Željka preporučila nam je izvrstan recept za umak u slanoj varijanti.

Kaže kako, savršeno paše uz meso, osobito teletinu ili svinjetinu, no možete ga isprobati i za laganije varijante, odnosno piletinu ili puretinu. 

Sastojci: 

– vrhnje za kuhanje (200 ml)

– temeljac (goveđi ili kokošji) – za podlijevanje 

– kesten pire (oko 200 grama, bez šećera)

– par žlica vode 

Priprema: 

Vrhnje ulijte u tavu, dodajte kesten pire i dobro izmiješajte te lagano dodajte temeljac, uz neprestano miješanje. Gustoću umaka prilagodite svojim afinitetima – dodajte više temeljca i par žlica vode ukoliko želite rjeđi umak. 

Poslužite uz odreske koje ste prepekli na tavi s uljem i začinima. 

(www.icv.hr)