Krastavci su povrće koje se već tisućama godina uzgaja i mnogima je jedan od omiljenih plodova iz vrta, nekima u svježem obliku, a nekima kiseli, odnosno kao zimnica. Osim što je ukusan, on sadrži i visok udio vode i obilje minerala (kalij, magnezij, mangan, molibden), stoga je savršen za hidrataciju i detoksikaciju. Osim toga, uravnotežuje krvni tlak, poboljšava probavu te je dobar za izbacivanje štetnih tvari iz organizma. Tu su i značajne količine vitamina A, vlakana, i silicijeva dioksida koji je važan za zdravlje kože.
Osim njegovih blagodati u svježem obliku, svoje kvalitete ima i sok kiselih krastavaca. Ta tekućina najčešće završi u sudoperu, no ona se može iskoristiti na razne načine.
Donosimo 10 načina na koje ju možete iskoristiti:
- Za opekotine od sunca.
Umočite vatu u tekućinu od krastavaca i namažite opekotine od sunca. Ocat u tekućini će pomoći da se koža smiri.
- U koktelu
U shaker ubacite led s jednom mjerom vodke i mjere tekućine od kiselih krastavaca. Dobro promiješajte i ulijte u čašu. Ubacite jedan mali krastavac i popijte.
- Protiv mamurluka
Nakon zabave i prekomjerne količine alkohola, vaše tijelo je dehidrirano, što vas dovodi do bolnog mamurluka. Prije nego odete na spavanje, popijte malo tekućine od kiselih krastavaca i bit će vam mnogo bolje kada ustanete.
- Za sprječavanje grčeva i bolova u mišićima
Kako biste osvježili svoje tijelo mnogi treneri preporučuju da poslije treninga popijete 1/4 čaše tekućine iz kiselih krastavaca.
- Protiv gorušice i mučnine
Krastavci se najčešće kisele u mješavini octa i meda koji su odlični za želudac. Mali gutljaj ove tekućine prije jela može zaustaviti želučane probleme.
- Protiv prehlade i grlobolje
Kada primijetite prve simptome, popijte jednu žlicu ove tekućine. Ocat vam može zamijeniti sirup protiv kašlja, a prirodniji je.
- Za kuhanje
Ovu tekućinu možete koristiti umjesto octa prilikom pripreme salate. Također, možete ju pomiješati s jogurtom i napraviti dresing za razne salate, a ako njome marinirate meso ono će biti mekše.
- Kako bi hrana što duže bila svježa
U teglu s ostatkom tekućine od krastavaca stavite tvrdo kuhana jaja, luk i bijeli luk. Namirnice u tekućini dobit će finu aromu, ali će i trajati duže. Na ovaj način trajnost možete produžiti i konzerviranom povrću kao što su rajčice, grašak i artičoke.
- Za čišćenje bakrenih predmeta
Stavite malo tekućine na spužvu i oribajte bakrene predmete kako bi opet sjali.
- Služi kao gnojivo i za uništavanje trave
Za biljke koje vole kiselo zemljište ova tekućina radi kao gnojivo dok će trava koju polijete njome nestati. (www.icv.hr)