Blagdansko vrijeme je, što znači da je ukrašavanje i pravljenje raznih slatkih slastica u punom jeku. Jedno od voća najčešće korištenih za izradu božićnih kolača su naranče. Osim što slatkoću „razbiju“ daškom kiselosti, naranče domu daju i onaj opojan miris od kojeg rastu zazubice.
Osim što mogu biti glavna zvijezda kolača kojeg ćete poslužiti obitelji nakon blagdanskog ručka, naranče (kao i ostali citrusi) mogu biti i efektan ukras za dom. Ukoliko vam tijekom pripreme slastica ostane koja „viška“, neka vam ovaj „recept“ bude inspiracija za ekološki (i najmirisniji) način ukrašavanja vašeg doma.
Potrebno vam je:
- citrusno voće (naranča, limun, limeta, grejp…)
- ukrasna traka, konac, špaga ili žica
Priprema:
Narežite voće na tanke ploške (otprilike 5 mm). Stavite ih na papirnati ubrus kako bi upio vlagu. Na lim za pečenje stavite aluminijsku foliju ili papir za pečenje. Postavite ploške na lim te ih stavite u pećnicu zagrijanu na 80 stupnjeva. Kako bi se ravnomjerno isušile, okrećite ih tijekom isušivanja. „Pecite“ voćne ploške između dva i tri sata, odnosno do kad ne počnu poprimati smeđu boju. Citruse možete isušiti i prirodno, odnosno na peći ili radijatoru, ali za proces će potrajati nekoliko dana.
Ideje kako ukrasiti dom ovim prirodnim i efektnim ukrasima su zaista nebrojene, npr.:
- provucite kroz njih ukrasnu traku i dobit ćete predivne „kuglice“ za bor
- na duži komad špage naredajte nekoliko ploškica, između njih ubacite suhe brusnice i ukrasite prozor ili vrata
- citrusnu plošku pomoću konca pričvrstite na upakirani dar…
(www.icv.hr, eat)