Zima je pravo vrijeme za tople napitke koji nas griju iznutra i donose osjećaj udobnosti i uživanja. Kad se temperature spuste, ništa ne budi blagdansko raspoloženje bolje od mirisa cimeta, klinčića i citrusa koji ispunjavaju dom. Kuhano vino i gin postali su nezaobilazan dio zimskih druženja – savršeni za večeri uz kamin, okupljanja s prijateljima ili opuštanje nakon napornog dana.
Donosimo vam jednostavne recepte za dva klasična zimska napitka – kuhano vino i gin. Ove aromatične kombinacije oduševit će vaša osjetila i pružiti vam toplinu u hladnim zimskim danima. Pripremite se za uživanje u pravoj čaroliji okusa.
Kuhano vino
Sastojci:
- 1 litra crnog vina
- 200 ml soka od naranče
- 3 žlice šećera (ili meda po ukusu)
- 1 naranča (na kolutiće)
- 1 limun (na kolutiće)
- 3 klinčića
- 1 štapić cimeta
- 1 zvjezdasti anis
- Prstohvat muškatnog oraščića
- Po želji čašica žestokog pića
Priprema:
U lonac ulijte vino i sok od naranče, dodajte šećer, naranču, limun, klinčiće, cimet, anis i muškatni oraščić. Lagano zagrijavajte na srednje jakoj vatri, ali pazite da ne proključa. Kuhajte 10-15 minuta kako bi se arome prožele, zatim maknite s vatre i ostavite da odstoji još par minuta. Procijedite vino i poslužite u šalicama ili čašama, ukrašeno kriškom naranče ili štapićem cimeta.
Kuhani gin
Sastojci:
- 50 ml gina
- 300 ml soka od jabuke
- 1 žlica meda (ili šećera po ukusu)
- 1 naranča (na kolutiće)
- 1 jabuka (narezana na tanke kriške)
- 2 štapića cimeta
- 3 klinčića
- 1 zvjezdasti anis
Priprema:
U lonac ulijte sok od jabuke i dodajte med, naranču, jabuku, cimet, klinčiće i anis. Zagrijavajte na srednje jakoj vatri dok ne počne lagano isparavati (ne smije proključati). Dodajte gin i nastavite grijati još 5 minuta na laganoj vatri, povremeno miješajući. Maknite s vatre, procijedite i poslužite u toplim šalicama ili čašama. Ukrasite kriškom jabuke ili naranče i štapićem cimeta.
(icv.hr)