Od davnina se vjerovalo u lovor i njegova posebna svojstva i dodjeljivane su mu magične sposobnosti. Vremenom je postao simbol pobjede, zaslužnosti i uspjeha, a danas predstavlja odličan prirodni lijek u borbi protiv mnogih zdravstvenih problema, piše B92.

Lovorov list je cijenjen ne samo kao vrhunski začin koji jelima daje prepoznatljivu aromu, već i kao prirodni lijek s antiinflamatornim i antiseptičkim djelovanjem. Listovi drevne zimzelene biljke koja raste širom Mediterana bogati su raznim mineralima (kalij, bakar, mangan, kalcij, željezo, cink, magnezij, selen), ali i vitaminima B grupe koji su važni za metabolizam, hormonsku ravnotežu i za normalno funkcioniranje živaca i mišića, prenosi Poslovni.hr.

Lovor se koristi kako u liječenju probavnih i kardiovaskularnih poremećaja, gihta i reumatizma, tako i kod nervoze i nesanice. Eterično ulje lovora odlično je za inhalacije, a vrlo je korisno i za dezinfekciju prostora u sezoni prehlada i virusa. Čaj i sirup od lovorovog lista preporučuju se za jačanje imuniteta, pročišćavanje dišnih puteva i ublažavanje kašlja, upale grla i bronhitisa.

Čaj od lovora

3 svježa ili suha lovorova lista natrgajte na komadiće ili sitno isjeckajte, prelijte sa 2,5 dcl vode i kuhajte 10 minuta. Skinite s vatre i ostavite poklopljeno 10 minuta, a zatim procijedite. Kada se malo prohladi dodati žlicu limunovog soka i 1-2 žlice domaćeg meda. Pijte 2-3 šalice čaja dnevno.

Lovorov sirup

Pripremite 6 svježih ili 8 suhih lovorovih listova, 2,5 dcl vode, 6 žlica smeđeg šećera ili meda, sok od 1 limuna. Prokuhajte vodu, a kada provri dodajte lovorov list i kuhajte poklopljeno 6-10 minuta. Uklonite lovorov list i prelijte tekućinu u drugu posudu.

Dodajte smeđi šećer (ili med) i iscijedite limun. Sve dobro promiješajte dok se šećer (ili med) potpuno ne rastopi. Uzimajte 1-3 žlice sirupa dnevno (može se uzimati hladno ili toplo). Čuvajte lovorov sirup u frižideru, u staklenoj boci. Može tako stajati nekoliko dana, a onda po potrebi napravite novu.

(poslovni.hr)