6 jaja
20 dag šećera
27 dag sjeckanih oraha
7 dag prezli
šećer u prahu za posipavanje
Umuti 6 žumanjaka sa 20 dag šećera; k tome dodaj 27 dag izrezanih oraha, snijeg od 6 bjelanjaka i 7 dag prezla. Sve lagano izmješaj i uspi u pleh; pečeno sipaj šećerom, hladno reži.
Upravo ovakav recept u malenoj bilježnici ostavila je naša sugrađanka Helena Svoboda, a zapisan je krajem tridesetih godina prošlog stoljeća. Nema potrebe mijenjati ga jer jednostavno opisuje izradu zdravog i nutritivno bogatog slatkog jela. U navedenom kolaču nema posebno dodane masnoće, ali ni brašna! Djelomična zamjena za brašno su krušne mrvice, koje dodatno daju hrskavost ovom jednostavnom slatkom zalogaju. Potrebnu masnoću slastici daje raskošno zastupljen orah kojega je oduvijek bilo u izobilju na našim prostorima.
Domaća jaja, Viro šećer, orah iz vrta i domaća prezla: uživajte u sinergiji okusa domaćih namirnica!
(www.icv.hr, J. J. P., LJ. M.)