Dok neki od nas vole ljeto i tijekom hladnijeg dijela godine jedva čekaju da se vrati, neki drugi su više zimski tipovi i odbrojavaju dane do pada temperature i snijega. No, u jednom se te dvije skupine ljudi mogu složiti – velike ljetne vrućine lakše je podnijeti kada unosimo u svoj organizam tekućinu. Iako je voda svakako najzdravija opcija što se unosa tekućine tiče, ponekada nije loše u postojeću rutinu i navike unijeti nešto što će ju malo „podići“.
Dok se mnogima konzumacija alkoholnih pića ljeti čini kao odličan izbor osvježenja, ona sa sobom i nosi potencijalni kontraefekt, dehidraciju. S time na umu, pripremili smo za vas pet bezalkoholnih ljetnih pića koja, osim što će vas osvježiti, su zabavna za pripremu i pomoći će vam u hidrataciji.
MINERALNA S KRASTAVCEM
Iako će neki ustuknuti zbog činjenice da je jedan od sastojaka ovog pića krastavac, upravo to povrće čini ovo piće idealnim za ljeto. Osim što će vas osvježiti u vrućim ljetnim danima, krastavac je bogat antioksidansima i ostalim nutrijentima te time i obogaćuju tekućinu koju unosite u sebe.
Sastojci:
- 1,5 litre mineralne vode
- ½ krastavca
- 1 limun
- listići svježe metvice
Priprema:
Narežite krastavac i limun na tanke ploške. Ulijte mineralnu vodu u vrč te ubacite ih ploške krastavca i limuna, zajedno s listićima metvice, u njega. Stavite vrč u frižider i pustite bar sat vremena da se otpuste okusi. Ovo osvježavajuće piće možete držati u frižideru nekoliko dana, no ploške krastavca zamijenite kada izgube okus, odnosno svakih 12 sati.
LIMUNADA OD LUBENICE
Iako samo ime „limunada“ nalaže kako je glavni sastojak ovog omiljenog ljetnog pića limun, dodavanje drugog voća samo će još poboljšati kiselo-slatko osvježenje u čaši. U ovom slučaju taj dodatak je mnogima prva asocijacija na ljeto – lubenica.
Sastojci:
- 5 čaša lubenice narezane na kockice
- 2 čaše ledene vode
- 1/3 šalice šećera
- ½ šalice soka limuna
- 2 žlice soka limete
- 2 žlice meda
- listovi svježe metvice
Priprema:
Kockice lubenice (očišćene od sjemenki), vodu i šećer ubacite u blender ili izmiksajte štapnim mikserom. Dobro izradite te procijedite u vrč. Dodajte sok limuna i limete te med. Miješajte dok se med ne otopi. Nalijte u čaše te ukrasite listićima svježe metvice.
BEZALKOHOLNA SANGRIA
Osim okusom, bezalkoholna verzija popularnog španjolskog pića oduševit će i svojim izgledom i prezentacijom. Njega ljepota, kako okusna tako i vizualna, leži i u tome da možete upotrijebiti doslovno bilo koje voće.
Sastojci:
- 1 limun
- 1 limeta
- 1 naranča
- 1 jabuka
- 3 čaše soka od grožđa
- ¾ soka od jabuke
- ¾ soka od naranče
- 2 žličice limunovog soka
- 3 čaše mineralne vode
Priprema:
Narežite limun, limetu, naranču i jabuku na ploške i ubacite u vrč. Dodajte sok od grožđa, jabuke i naranče te limunov sok. Ostavite u frižideru barem sat vremena. Prije posluživanja, ulijte mineralnu vodu i dobro promiješajte.
NOJITO S ANANASOM
Ne, nije tipfeler, dobro ste pročitalo. Nojito (non-alcoholic, eng.) je bezalkoholna verzija tradicionalnog i svjetski poznatog kubanskog koktela. Ukoliko niste trenutno na nekog plaži i uživate u moru, s jednim gutljajem ovog koktela ćete se osjećati kao da jeste.
Sastojci:
- 1 šalica soka od ananasa
- 2 limete
- ½ šalice mineralne
- listovi metvice
- 2 žličice smeđeg šećera
- led
Priprema:
Na dno čaše stavite nekoliko listova metvice i na komadiće narezanu limetu. Ukoliko nemate drobilicu za koktele, krajem drvene kuhače „zdrobite“ sastojke. Dodajte sok od ananasa, smeđi šećer, ploške limete i dobro promiješajte. Na kraju, dodajte usitnjeni led.
ZELENI LEDENI ČAJ S MEDOM I METVICOM
Kako je topli čaj zimi idealan za „ušuškati“ se u dekicu i ugrijati se, tako je ledeni čaj odličan izbor za rashladiti se ljeti, ali i zasladiti se, moramo priznati.
Sastojci:
- 4 čaše vode
- 4 vrećice zelenog čaja
- listovi svježe metvice
- ¼ čaše meda
- 2 čaše hladne vode
- 1-2 čaše leda
Priprema:
Ulijte 4 čaše vode u lonac te prokuhajte na vatri. Kada maknete sa vatre, dodajte vrećice čaja i listove metvice. Pokrijte poklopcem i ostavite oko 20 minuta. Izvadite vrećice čaja i metvicu te umiješajte med. Prelijte u vrč te dodajte led i hladnu vodu. Ukrasite listovima metvice.
(www.icv.hr, eat)